Opinie

2019

Mirjam de Winter

Het was het jaar waarin de Hoekse Lijn (eindelijk) ging rijden, de Maastunnel (eindelijk) weer open ging en Museum Boijmans voor een langdurige renovatie de deuren sloot. Er kwam groen licht voor Feyenoord City en Aboutaleb kondigde zijn derde termijn aan als burgemeester van Rotterdam. De verkoop van Eneco leverde de gemeente meer dan een miljard euro op, waar tegelijkertijd vele miljoenen werden verloren aan het noodlijdende Warmtebedrijf. Een jaar ook waarin het aantal schietpartijen in de stad explosief toenam en rivaliserende ‘jeugdbendes’ op Zuid met elkaar op de vuist gingen. De Tweebosbuurt kwam in actie tegen de sloop van sociale huurwoningen en er werden plannen gepresenteerd voor nieuwe hoogbouw in het centrum en voor luxe woningen aan de Parkhaven. Rotterdam werd met Ahoy gekozen als locatie voor het Eurovisie Songfestival en de grootste windmolen ter wereld verrees op de Maasvlakte. Rechters maakten een einde aan de Rotterdamse milieuzone en schrapten ook het zogeheten ‘sisverbod’. De gemeente verbood de verkoop van lachgas in het centrum en er kwam een algeheel verbod voor het oplaten van plastic feestballonnen in de stad.

En 2019 begon op 1 januari met de gewelddadige dood van de Rotterdamse rapper Feis en eindigt op 31 december met de begrafenis van Jules Deelder. Over Deelder en wat hij betekend heeft voor de stad is inmiddels al veel gezegd, ook door burgemeester Aboutaleb en andere Rotterdamse politici. Speciaal voor hen zou ik daarom Deelders betoog tegen de „vertrutting” hier nog eens in herinnering willen brengen. Een betoog tegen het aanharken van de stad, de betutteling van haar inwoners, het toenemend aantal geboden en verboden en de verschraling van het nachtleven. Toen Deelder in 2014 voor een dag Aboutaleb mocht vervangen, diende hij een motie in. Een motie die unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen, maar nooit is uitgevoerd. Ter ondersteuning van Deelders gedachtegoed en om het de Rotterdamse politiek nog maar eens in te wrijven, hierbij de letterlijke tekst:

Motie Wat maakt ‘t uit joh

De gemeenteraad van Rotterdam, bijeen in de vergadering 27 november 2014, ter viering van de 70ste verjaardag van Jules Deelder:

Constaterende dat:

– Rotterdam toch wel de mooiste stad van de wereld is;

Overwegende dat:

– Rotterdam voltooiing nadert, maar het altijd beter kan;

Verzoekt het college:

– de dingen een beetje meer, weet je wel, op hun beloop te laten,

En gaat over tot de orde van de nacht.

Jules Deelder

Nachtburgemeester Rotterdam

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.