Recensie

Recensie Uit eten

Vorkje prikken! Fonduen in Amsterdam

Uit eten Amsterdam

Het is guur, de wind waait om het huis en het liefst blijf je thuis onder een dikke deken. Het is dus tijd voor het fijnste gezelschapsspel dat er bestaat en dat kan gelukkig ook prima buiten de deur: fondue! Met een stokje in de olie (ouderwets), bouillon (gezond) of – ook prettig voor vegetariërs – kaas (verslavend). Helaas verdween Fondue Oost in de Javastraat, maar gelukkig zijn er veel plekken in de stad waar je hartverwarmend en betaalbaar kunt fonduen. Laat de haute cuisine maar even voor wat ie is, er is deze donkere dagen namelijk niets beters dan samen een vorkje te prikken.

Foto’s Niels Blekemolen

Bistrot des Alpes

Utrechtsedwarsstraat 141, Amsterdam. www.bistrot-des-alpes.nl

Onvervalst Alpen-eten doe je in dit restaurant van een Frans-Nederlands stel. Ze hebben er tegenwoordig ook een ‘gewoon’ menu, maar wij tippelen natuurlijk op de kaasfondue, raclette en het Savoie-gerecht tartiflette. In een decor dat doet denken aan een skihut met daarin een echte skilift eet je kaasfondue van de beste kwaliteit, gemaakt van mooie Alpenkazen, zoals comté, beaufort en reblochon.

Café ’t Blaauwhooft

Hendrik Jonkerplein 1, Amsterdam. www.blaauwhooft.nl

Een van de gezelligste cafés van de stad heeft ook nog eens goede kaasfondue: ’t Blaauwhooft aan de kop van het Bickerseiland. Het bestaat al decennia en de kaasfondue staat er al net zo lang op de kaart, het is dus een blijvertje. Het geheim is volgens de uitbaters de toevoeging van een puntje bleu d’Auvergne, een jonge blauwschimmelkaas, maar het echte geheim is natuurlijk dat ’t Blaauwhooft zo gezellig is dat je nooit meer weg wil.

Yuan’s Hot Pot

Rijnstraat 51, Amsterdam. www.yuanhotpot.com

Een ongelofelijk leuk adres waar je Chinees kunt fonduen, in hete bouillon dus. Bij Yuan’s Hot Pot in de Rijnstraat, een van de vele vestigingen wereldwijd, krijg je een smakelijke, hartige basisbouillon en vervolgens kun je via de iPad je stokjes bestellen: vlees, vis en groenten. Over orgaanvlees (kippenhart, eendentong) doen ze niet kinderachtig, net als het gebruik van hete pepers. Deze Sichuan-keuken is verfijnd, maar alleen geschikt voor getrainde eters.

Pompet

Floraparkweg 1, Amsterdam. www.pompet.nl

In het Noorderpark (metrohalte!) ligt Pompet, een sympathieke plek waar we al eens lekker aten en waar tijdens de wintermaanden kaasfondue wordt geserveerd. Deze wintereditie heet Pompet Chalet en ja, het lijkt precies op een chalet, inclusief de hertengeweien, rood-wit geblokte tafelkleedjes en nepsneeuw. En ja, er staat kaasfondue met extra fourme d’Ambert (blauwaderkaas) op de kaart, maar ook schnitzel, confit de canard, tartiflette, kaiserschmarrn (gekarameliseerde pannenkoek), glühwein en jägerthee. Großartig!

Taste of Culture

Korte Leidsedwarsstraat 139-141, Amsterdam. www.tasteofculture.net

Bij deze echte, authentieke Chinees gaan we fonduen, want ze hebben hotpot op de kaart. Ja, hun Pekingeend is beroemd, hun dim sum is heerlijk en je kunt er ook van de geheime kaart kwal eten, maar wij steken een stokje in de Chinese kleipot die gevuld is met smakelijke bouillon. Aan het stokje dungesneden rib eye, gemarineerde kip of kreeft.

Café Bern

Nieuwmarkt 9, Amsterdam. www.cafebern.com

Café Bern is het bekendste en oudste kaasfonduecafé van de stad, in 1978 gestart door voormalig kernfysicus Helmut Winzeler. Beroemd vanwege de kaasfondue, de fantastische sfeer en de Zwitserse wijnen, berucht vanwege de Jemenitische salade die je een sterk riekende adem bezorgt. Oorzaak: veel knoflook. Winzeler overleed 18 jaar geleden, Bern heeft een andere eigenaar en is verbouwd. De kaasfondue naar klassieke Bern-receptuur smaakt anders, zouter, iets minder kazig dan vroeger, maar nog steeds lekker. Misschien speelt ons geheugen ons parten, dat kan ook. Want wat waren het heerlijke avonden hier, met vrienden, wijn, zang en dans en uiteindelijk in de lampen hangen.

Mr. & Mrs. Watson

Linnaeuskade 3h, Amsterdam. www.watsonsfood.com

For vegan foodlovers ans cheese addicts’, zeggen ze zelf bij Mr. & Mrs. Watson, want bij dit adres in Oost eet je 100 procent veganistisch. En ja, ook de kaas is vegan. Dat wil zeggen dat ie niet gemaakt is met stremsel van leb uit de koeienmaag (zoals gangbare kaas), maar door het fermenteren van cashewnoten. Je kunt de kaas ook bestellen en meenemen naar huis, want ze hebben sinds kort eigen kaasproductie in Diemen. Op de kaart staat naast heel veel variaties op kaas een cashewfondue met roquefort, hartige granola en agave-mosterd.

Sea Palace

Oosterdokskade 8, Amsterdam. www.seapalace.nl

Over het Chinese Sea Palace bij het Centraal Station, het grootste drijvende restaurant van Europa, schreven we al eens opgewekt over die perfecte zondagse lunch met dim sum, maar je kunt er dus ook Chinees fonduen. Er is keuze uit twee fonduemenu’s: met rundvlees, varkensvlees, kip, oesters, inktvis, visballetjes, garnalen, wan tan, groenten en glasnoedels of een wat deftiger en duurder menu met o.a. kreeft, coquilles, oesters, garnalen en inktvis. Chinese hotpot zie je steeds vaker in Nederland, het is behalve lekker en gezellig ook nog eens gezond.

Fondue & Fondue

Overtoom 415, Amsterdam. www.fondue.amsterdam

Nou, nog eentje dan, vooral vanwege meerdere soorten fondue op de kaart: vlees-, vis- en kaasfondue. En: chocoladefondue, die mag ook niet ontbreken. De truffelkaasfondue laten we even aan ons voorbij gaan, want om nostalgische redenen gaan we blind voor de vleesfondue met kalfsbiefstuk, kogelbiefstuk, kipfilet, varkenshaas en de onvermijdelijke drie sausjes. Was je vader ook zo bang dat het tafelkleed in de hens vloog?

Journalist en recensent Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.