Thuiskok

Honingcake

extreme close up of Honey drop isolated on white background
extreme close up of Honey drop isolated on white background

Rosj Hasjana opent in de joodse cultuur het nieuwe jaar. Traditioneel gezien ontbreekt daarbij, zo las ik in Hoffy’s, het zout op tafel. De gerechten worden gedomineerd door zoet, opdat het nieuwe jaar ook zoet zal worden. Dat lijkt me een mooie traditie om over te nemen nu wij aan het begin van een nieuw kalenderjaar staan. Daarom deze honingcake, als voorproefje van een hopelijk zoet jaar.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe alle ingrediënten voor de cake in de keukenmachine en meng goed. Giet er geleidelijk aan de thee bij.

Giet het mengsel in twee ingevette bakvormen van een liter en bak gedurende 45-50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met een breinaald of tandenstoker. Steek die even in het midden van de cake. Als hij er weer schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de cake nog even in het bakblik afkoelen. Haal na tien minuten uit het blik en laat verder afkoelen op een rooster.