Fred Emmer overleden

Van nieuwslezer bij het Journaal die zich zelden versprak tot columnist bij Playboy

Oud-nieuwslezer Fred Emmer
Oud-nieuwslezer Fred Emmer Foto ANP

Voormalig nieuwslezer Fred Emmer is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden in Hilversum. Televisiekijkers leerden Emmer kennen als vaste stem en gezicht van het NTS-journaal in de jaren zestig, en het daaropvolgende NOS Journaal in de jaren zeventig.

Emmer stond bekend om zijn rustige uitstraling en om het feit dat hij zelden op een verspreking te betrappen was, zelfs toen er nog niet met autocue werd gewerkt en de nieuwslezer de berichten nog van papier oplas. Hij werkte tussen 1962 en 1965 bij het NTS-journaal en keerde na enkele jaren in de reclame in 1971 terug als vaste nieuwslezer bij de inmiddels opgerichte NOS.

Dat deed hij tot 1988, waarna hij een overstap maakte naar de VPRO. Vanaf 1995 presenteerde hij daar het jongerenprogramma Waskracht! waar hij uiteindelijk opstapte omdat hij het te kinderlijk vond. „Fröbelen in de marge”, noemde hij het in 1997 tegenover NRC. Verder publiceerde Emmer een erotische verhalenbundel en schreef hij een column in het blad Playboy.

Ook na zijn pensioen liet Emmer nog af en toe van zich horen. In het jaar 2000 suggereerde hij serieus bezig te zijn met de oprichting van een omroep voor alleenstaande 30-plussers, die volgens hem te weinig op tv waren. Omroep TV Isolée is er echter nooit gekomen. (NRC)