Oppositieleden opgepakt na tumult in parlement Montenegro

Oppositieleden in Montenegro werden gearresteerd voorafgaand aan een stemming over een wet die de overheid in staat stelt bezittingen van de kerk te onteigenen.
Oppositieleden worden het parlement uitgezet.
Oppositieleden worden het parlement uitgezet. Foto Stevo Vasiljevic/Reuters

Achttien oppositieleden in Montenegro zijn donderdagnacht opgepakt nadat ze in het parlement stennis hadden geschopt. Leden van de pro-Servische oppositiepartij Democratisch Front zorgden voor chaos voorafgaand aan een stemming over een wet die de overheid in staat stelt bezittingen van de kerk te onteigenen. Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar BalkanInsight Balkan Insight In the early hours of this morning, MPs from Montenegro’s opposition Democratic Front rushed at the Speaker of Parliament to try and prevent voting for the controversial law on religion. After police intervention, and with arrests made, parliament passed the vote. https://t.co/qyeevYQtyX

De oppositieleden zorgden voor opstootjes en lieten rookbommen afgaan. Hierop greep de politie in en arresteerden de politici van Democratisch Front. Kort hierna werden vijftien van hen weer vrijgelaten. Andrija Mandic, leider van de partij, bleef in hechtenis. Hij zei tegen verslaggevers: „We hebben gezegd dat we klaar zijn om te sterven voor onze kerk.”

In het parlement werd donderdagavond gestemd over een wetsvoorstel waarmee religieuze organisaties moeten aantonen dat ze al voor 1918 eigenaar waren van gebouwen die ze nu in bezit hebben. Ondanks het tumult ging de stemming door en werd het wetsvoorstel aangenomen.

Eerder op de dag gingen aanhangers van de Servische orthodoxe kerk de straat op om te demonstreren tegen het wetsvoorstel. Dit is de grootste kerk in het land en die heeft 66 gebouwen. De meeste dateren van ruim voor 1918. Het hoofd van de kerk, Patriarch Irinej, heeft de autoriteiten gevraagd een einde te maken aan de „brute terreur”.