OM: handhaving tractoren op snelwegen faalde

Volgens Linda Bregman, die tijdens de boeren- en bouwdemonstraties namens het OM met politie en gemeente overlegde, was het ondoenlijk om trekkers op de snelweg tegen te houden.
Boeren blokkeerden tijdens het boerenprotest onder meer op- en afritten van snelwegen.
Boeren blokkeerden tijdens het boerenprotest onder meer op- en afritten van snelwegen. Foto Rob Engelaar/ANP

Politie en justitie hebben gefaald bij het optreden tegen tractoren op de snelweg rondom de verschillende protesten op het Malieveld in Den Haag in oktober. Dat zegt officier van justitie Linda Bregman, die namens het OM met de gemeente en politie overleg voerde over de protesten, in het OM-personeelsblad Opportuun. Volgens haar bleek het ondoenlijk om de trekkers tegen te houden, en had harder politie-ingrijpen tot escalatie geleid. Dit terwijl sommige betogers zich volgens haar wel misdroegen, en zich onder meer schuldig maakten aan intimidatie en bedreigingen. Boeren weerspreken de kritiek van de officier van justitie.

Bekijk deze beelden van het boerenprotest: Duizenden boze boeren op Malieveld

Volgens Bregman had de politie weinig andere opties dan het verbod op tractoren op de snelweg niet te handhaven. De officier van justitie acht het niet realistisch dat boeren in trekkers konden worden gearresteerd. „Als jij als motoragent door een heel groot bouwvoertuig klem wordt gezet, of als je vanuit je voertuig ziet dat een tractor langzaam op je inrijdt. Ik weet niet of je er wel eens naast gestaan hebt, maar alleen de wielen van zo’n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene”, aldus Bregman.

Chauffeurs van vrachtwagens die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof in Den Haag zijn volgens Bregman bedreigd door demonstranten. Daarbij zou volgens haar veel alcohol in het spel zijn geweest. Ook wijst Bregman naar het grote aantal mensen dat de boeren steunde tijdens de demonstraties.

Veiligheid op de snelweg

In een reactie op de uitspraken van Bregman zegt actiegroep Agractie, organisator van de demonstratie op 1 oktober, vrijdag dat zij zelf hebben gecommuniceerd dat de snelweg niet mocht worden gebruikt door tractoren, maar dat door het hele land „colonnes tractoren door politieagenten en lokale korpsen rechtstreeks de snelweg werden op geleid”. Ook ontkent de actiegroep dat er sprake is geweest van (veel) alcoholgebruik tijdens „de meeste demonstraties”.

Volgens Bregman hebben het OM en de politie wel „gefaald” in de handhaving van het verbod van tractoren op de snelweg. „Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zo veel mogelijk veiligheid op de snelweg”, aldus Bregman. „Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?”

Lees ook: Laat zien dat je met veel bent en verstoor de openbare orde

Malieveld vol met trekkers

Tijdens de boerenprotesten op 1 en 16 oktober trokken duizenden boeren vanuit het hele land naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. Daarbij kwam het Malieveld compleet vol te staan met tractoren, terwijl de gemeente Den Haag in eerste instantie toestemming had gegeven aan drie en later 75 trekkers.

Drie boeren werden aangehouden, van wie een voor het omverrijden van een dranghek. Doordat de boeren op verschillende wegen colonnes vormden stond er op 1 oktober op het hoogtepunt ruim 1.100 kilometer file. Tijdens de bouwdemonstratie op 30 oktober stond het Malieveld vol vrachtwagens en hijskranen.