Twaalf doden bij vliegtuigcrash Kazachstan

Een vliegtuig van maatschappij Bek Air met 98 mensen aan boord stortte vrijdag vrijwel direct na het opstijgen neer. Zeker 66 passagiers hebben de crash overleefd.
Na de vliegtuigcrash kwamen reddingsteams gelijk in actie.
Na de vliegtuigcrash kwamen reddingsteams gelijk in actie. Reuters / Pavel Mikheyev

Bij een vliegtuigcrash in de stad Almaty in Kazachstan zijn vrijdag twaalf mensen omgekomen. Eerder werd gemeld dat het zou gaan om vijftien doden, maar de Kazachstaanse luchtvaartautoriteit stelde dat aantal later bij. Zeker 66 van de 98 mensen die aan boord van het vliegtuig van maatschappij Bek Air waren, hebben de crash overleefd. Vijftig mensen zijn met (zware) verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Het toestel, een 23 jaar oude Fokker 100, was onderweg naar de hoofdstad Noer-Soeltan en kwam kort na het opstijgen in de problemen. Volgens de Kazachstaanse luchtvaartorganisatie verloor het vliegtuig snel hoogte en vloog het vervolgens door een betonnen hek tegen een gebouw van twee verdiepingen aan.

Vliegtuigen aan de grond

De negen vliegtuigen van Bek Air, waarvan de vloot volledig uit Fokker 100-toestellen bestaat, worden tot nader orde aan de grond gehouden. De Kazachstaanse luchtvaartautoriteit heeft de vlieglicentie van Bek Air voorlopig opgeschort.

De president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokajev, heeft op Twitter de families van de slachtoffers gecondoleerd en gezegd dat de verantwoordelijken voor de vliegtuigramp gestraft zullen worden.