Natuurramp

Twintig doden door tyfoon Phanfone op de Filippijnen

De tyfoon Phanfone heeft op de Filippijnen aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat maakten lokale autoriteiten donderdag bekend. Phanfone kwam op kerstavond aan land en heeft sindsdien voor veel overlast gezorgd. Door de hevige regen zijn steden en dorpen onder water komen te staan en is op sommige plekken de elektriciteit uitgevallen. Vooral de oostelijk en centraal gelegen eilanden van de archipel in Zuidoost-Azië zijn getroffen. Phanfone raasde met maximumsnelheden van 120 kilometer uur tot uitschieters van tegen de 190 kilometer per uur over de eilandengroep. Uit voorzorg waren duizenden mensen geëvacueerd die Kerstmis doorbrachten in schuilplaatsen. Ook zijn tienduizenden toeristen gestrand op vliegvelden en in havens. (NRC)