My Little Pony.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Jutten op Texel, na de storm

Bijna 350 containers van vrachtschip MSC Zoe sloegen na een storm overboord, op 1 en 2 januari 2019. Een juttersdroom kwam uit, op de Waddeneilanden.

Op Texel spoelde niet de hoofdmoot aan, maar genoeg om jutterspaar André Eelman (52) en Judith van der Zee (45) „twee à drie weken” bezig te houden. Hun vondsten zijn tentoongesteld in hun Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Fotograaf Dieuwertje Bravenboer legde de objecten vast. De autobumper vonden ze op hun eerste juttersdag, 2 januari. Later vonden ze er nog één. Beide van het Zuid-Koreaanse merk Kia. Aan het kinderjasje, ze vonden er zo’n twintig, vol zand, is links het veiligheidslabel te zien. Er zitten gaten in de jas van het gewoel door de zee. Verder: een IKEA-zitting vóór montage (daarom pootloos), een lamp van Philips, een slabbetje, een fleecedeken plus verpakkingen, een speelgoedvrachtwagen. Van de airco-slang voor in de auto vonden Eelman en Van der Zee er „100 of 150”. Een nicht van Van der Zee voegde paarsroze aan de collectie toe: zij vond de My Little Pony, één exemplaar.

Onderdeel van een stoel. Foto Dieuwertje Bravenboer

Plastic verpakkingen. Foto Dieuwertje Bravenboer

Kinderjas. Foto Dieuwertje Bravenboer

Philips PL-Q luorescentielamp. Foto Dieuwertje Bravenboer

Bumper van een auto. Foto Dieuwertje Bravenboer

Slab. Foto Dieuwertje Bravenboer

Fleecedeken. Foto Dieuwertje Bravenboer

Airco-slang van een auto. Foto Dieuwertje Bravenboer

Plastic. Foto Dieuwertje Bravenboer

Speelgoedauto. Foto Dieuwertje Bravenboer