Roest prolongeert Nederlandse titel op 5.000 meter, Kramer tweede

Roest was tijdens de NK Afstanden in Thialf te snel voor Sven Kramer, die met het zilver naar huis gaat.
Roest na het winnen van de 5.000 meter in Thialf.
Roest na het winnen van de 5.000 meter in Thialf. Foto Vincent Jannink/ANP

De eerste dag van de NK Afstanden in het Heerenveense Thialf is vrijdagavond afgesloten met goud voor Patrick Roest. De schaatser prolongeerde zijn Nederlandse titel op de 5.000 meter. Eerder op de dag werd Melissa Wijfje verrassend eerste op de 1.500 meter ten koste van favoriet Ireen Wüst. Dai Dai Ntab won daarvóór op de 500 meter de eerste wedstrijd van de NK.

De dag begon in Heerenveen met de 500 meter voor de heren. Daarbij reed Dai Dai Ntab een vrijwel foutloze rit. Met een tijd van 34,37 bleef hij ruim voor zesvoudig kampioen Jan Smeekens, die tweede werd. Op de derde plek eindigde Kai Verbij (34,87). Ronald Mulder, vorig jaar nog kampioen op de afstand, werd elfde.

Daarna waren de vrouwen aan de beurt op de 1.500 meter. Terwijl alle ogen gericht waren op titelhoudster Ireen Wüst en de van een blessure herstellende Jorien ter Mors, ging Melissa Wijfje ervandoor met het goud. Zij reed een tijd van 1.55,65 en was daarmee een fractie sneller dan de negen jaar oudere Wüst (1.55,69). Op de derde plaats eindigde Joy Beune.

Lees ook dit profiel van Dai Dai Ntab: Explosieve ‘gifkikker’ Ntab staat weer met plezier op het ijs

Ticket voor WK

Voor Wijfje was het haar eerste Nederlandse titel. Ze behaalde eerder zilver op de massastart en brons vorig seizoen op de 1.500 meter bij de NK afstanden. Jorien ter Mors begon vrijdag goed, maar bleek te veel last te hebben van haar knieblessure. Ze werd tiende met 1.57,88.

Als laatste reden de mannen vrijdagavond de 5.000 meter. Sven Kramer ging lange tijd aan kop, maar werd in de laatste rit ingehaald door zijn teamgenoot en titelhouder Patrick Roest. Roest reed 6.09,78, Kramer 6.10,91. Jorrit Bergsma werd derde met een tijd van 6.14,65.

De eerste drie van het klassement zijn zeker van een ticket voor de WK Afstanden die in februari plaatsvinden in het Amerikaanse Salt Lake City. (ANP/NRC)