Conflict bij Etos verhardt

Detailhandel Bij het distributiecentrum van Etos wordt al vijf dagen gestaakt voor hogere lonen. Het FNV dreigt nu de acties te gaan verharden.

Stakers bij het distributiecentrum van de Etos.
Stakers bij het distributiecentrum van de Etos. Foto Laurens Bosch / ANP

Na vijf dagen staken lijken de loonacties bij het distributiecentrum van Etos in Beverwijk zich te gaan verharden. Vakbond FNV beticht Ahold Delhaize, het moederbedrijf van de drogisterijketen, van het inzetten van personeel van andere bedrijfsonderdelen om de staking bij het distributiecentrum te ondermijnen, zo meldde de NOS vrijdag. De bond dreigt met hardere acties.

Volgens FNV-bestuurder Ali Aklalouch wordt het distributiecentrum onder meer gaande gehouden door medewerkers van het hoofdkantoor van Etos en van Etos-winkels, Albert Heijn-distributiecentra en van Gall & Gall, „Dat zien we echt als het breken van de staking”, zei Aklalouch tegen de nieuwszender.

De werknemers van het distributiecentrum staken voor meer loon. De FNV eist een structurele loonsverhoging van 5 procent. Cao-onderhandelingen liepen op niets uit. Op de uitnodiging van Etos om te komen praten, wordt door de bond niet ingegaan zolang er geen „fatsoenlijk” bod ligt, aldus persbureau ANP. Ook zaterdag zal gestaakt worden, is het plan.

Vanuit Beverwijk worden alle meer dan vijfhonderd Etos-winkels in Nederland bevoorraad. Het ANP meldt dat er volgens verschillende actievoerders nog wel vrachtwagens vertrekken vanaf het distributiecentrum, maar dat deze veel minder vol zitten. Gewoonlijk werken circa 240 werknemers, deels uitzendkrachten, in het magazijn. Ruim honderd medewerkers hebben volgens de FNV het werk de afgelopen week neergelegd.

Etos ontkende tegenover de NOS dat werknemers van andere dochters van het Ahold-concern worden ingezet om de stakende medewerkers te vervangen. „We hebben een paar medewerkers van het Etos-hoofdkantoor gestuurd en verder distributiecentrummedewerkers gevraagd of ze meer willen werken”, aldus een woordvoerder. „Dat valt allemaal binnen de kaders van de wet.”

Vanwege de staking mogen winkeliers van Etos inmiddels nog maar in beperkte mate voorraad bestellen. „De producten worden evenredig over de winkels verdeeld, zodat er geen tekorten ontstaan”, zei een woordvoerder tegen de NOS. „Extra bestellen kan voorlopig niet.”

De FNV dreigde Etos en Ahold Delhaize met een kort geding vanwege de inzet van de vermeende stakingsbrekers. Ahold Delhaize maakte daarop bekend voorlopig geen distributiewerkers van Albert Heijn meer naar Beverwijk te sturen. Dat doet het nu wel weer, aldus de bond tegen het ANP. De FNV overweegt om de acties te vergroten, om het distributiecentrum van Etos verder te ontregelen.

Volgens de vakbond dragen honderd medewerkers van een distributiecentrum van Albert Heijn rode sjaals als teken van solidariteit met hun Etos-collega’s. „We gaan na het weekend kijken wat de volgende stap wordt”, zei Aklalouch tegen de NOS. „Dat kan betekenen dat alle bedrijven die onder Ahold vallen bij de acties worden betrokken.”