Brein achter aanslagen Parijs en Brussel wilde ook Schiphol treffen

Het brein achter de aanslagen in Parijs gaf ook opdracht tot de aanslagen in Brussel en beraamde een aanval op Schiphol.
Bezoekers in de rij van het Bataclan, de Parijse concertzaal waar aanhangers van Islamitische Staat het vuur openden.
Bezoekers in de rij van het Bataclan, de Parijse concertzaal waar aanhangers van Islamitische Staat het vuur openden. Foto Bart Maat/ANP

Oussama Atar, een 35-jarige Belg van Marokkaanse komaf, was de man die opdracht gaf tot alle grote aanslagen die in Frankrijk en België plaatsvonden in 2015 en 2016. Dat is de voornaamste conclusie van het Franse politieonderzoek naar de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 dat deze week is gepubliceerd. Atar had destijds ook een aanslag willen laten plegen op Schiphol.

Atar, die ook bekendstond als Abu Ahmed, stuurde de plannen aan vanuit Syrië waar terreurorganisatie Islamitische Staat om grondgebied vocht. Volgens de onderzoekers heeft Atar onder meer persoonlijk de terroristen uitgekozen die de aanslagen moesten plegen en onderhield hij continu contact met hen in de periode voor de aanvallen.

Behalve de aanslagen in Parijs zat Atar ook achter de bommen die op het vliegveld en een metrostation in Brussel tot ontploffing werden gebracht op 22 maart 2016. Twee geplande acties, in een Thalys-trein in Verviers en op een kerk in Villejuif, werden vroegtijdig beëindigd of verijdeld. Atar is volgens de Franse politie eind 2017 omgekomen bij een luchtaanval in Syrië.

Lees ook: liet België het brein achter de aanslagen lopen?

Eén overlevende Bataclan-terrorist staat terecht

Uit het politieonderzoek is gebleken dat er ook een plan was voor een aanslag op Schiphol, die tegelijkertijd had moeten plaatsvinden met de aanslagen in Parijs. Het is niet volledig duidelijk waarom deze aanval niet is uitgevoerd. Twee terreurverdachten hebben verklaard dat er geen finaal plan lag voor de aanval en dat deze „anders wel was uitgevoerd”.

Eerder deze maand werd bekend dat het Parijse antiterreurparket twintig verdachten wil vervolgen die betrokken zouden zijn geweest bij de terreurcel. In 2021 moet de rechtszaak beginnen tegen de enige overlevende terrorist van de Bataclan-aanslag, Salah Abdeslam. Tegen hem werd vorig jaar nog twintig jaar straf gëeist in een andere zaak: hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot moord tijdens een schietpartij in Vorst.