Algerijnen protesteerden in maart in de hoofdstad Algiers tegen president Abdelaziz Bouteflika en voor democratie. Na wekenlange protesten stapte Bouteflika in april op. In december werd zijn opvolger gekozen, oud-premier Abdelmadjid Tebboune.

Foto Mohamed Messara/EPA

2019 als protestjaar: wereldwijd de straat op

Elk jaar wordt talloze keren gedemonstreerd, maar in 2019 vaker dan ooit. Wereldwijd sprak jong en oud zich uit tegen klimaatverandering, corruptie en geweld, of voor autonomie en veiligheid. Van het Haagse Malieveld tot Hongkong, van Zweden tot Irak. Een selectie van de demonstraties van protestjaar 2019.

Zuid-Amerika

De redenen voor onvrede bij de bevolking van het Zuid-Amerikaanse continent verschilden in 2019 van land tot land. In Bolivia, het armste land van het werelddeel, fulmineerde de bevolking er tegen oud-vakbondsbestuurder Evo Morales, die al meer dan veertien jaar aan de macht was toen hij in november opstapte. In Chili, dat juist te boek staat als marktvriendelijk en stabiel, en dat wordt bestuurd door een neoliberale miljardair, hekelden jonge demonstranten de groeiende inkomensongelijkheid. Ecuador werd platgelegd door betogers die zich verzetten tegen de afschaffing van brandstofsubsidies. Ondertussen zuchtte Argentinië dit jaar onder de zoveelste financiële crisis. In Peru werd juist geprotesteerd vóór de president, die dreigde te worden afgezet door het corrupte Congres. Toch trok Venezuela misschien wel de meeste aandacht, het land dat maandenlang twee presidenten had en waar een coup faalde, maar dat nog steeds niet van autocraat Nicolás Maduro af is.
TOPSHOT - In this aerial view thousands of people protest in Santiago, on October 25, 2019, a week after violent protests started. - Demonstrations against a hike in metro ticket prices in Chile's capital exploded into violence on October 18, unleashing widening protests over living costs and social inequality. (Photo by PEDRO UGARTE / AFP)

De Chileense hoofdstad Santiago, op 25 oktober. Foto Pedro Ugarte/AFP

Nederland

Ook in Nederland werd de afgelopen twaalf maanden flink gedemonstreerd. De meestbesproken protesten zijn vermoedelijk die van de boeren en de bouwers. Zij demonstreerden door het hele land met hun trekkers en bulldozers tegen nieuwe regels om de uitstoot van stikstof te verminderen in reactie op de uitspraak van de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd was met Europese regels. Ondertussen hield de crisis in het basisonderwijs aan, wat ertoe leidde dat leraren de krachten bundelden tijdens een landelijke onderwijsstaking. Hierbij vroegen zij om hogere salarissen en een lagere werkdruk. Ook werd er de afgelopen maanden onder meer geprotesteerd tegen de gaswinning in Groningen, tegen het boerkaverbod, vóór het klimaat en voor én tegen Zwarte Piet.
2019-10-16 09:12:41 DE BILT - Luchtfoto van de wegen rond De Bilt. Het is druk op de snelwegen in verband met het boerenprotest tegen het stikstofbeleid. ANP JERRY LAMPEN

Luchtfoto van de wegen rond De Bilt op 16 oktober. Het is druk op de snelwegen in verband met het boerenprotest tegen het stikstofbeleid. Foto Jerry Lampen/ANP

1 oktober in Winsum. Boeren hebben het gevoel dat zij overal de schuld van krijgen en demonstreerden daarom massaal in Den Haag.
Foto Kees van de Veen

Amsterdam op 17 oktober. Boeren hebben protestborden in hun weilanden staan.

Foto Olivier Middendorp
Amsterdam op 17 oktober.
Boeren hebben protestborden in hun weilanden staan.

Foto Olivier Middendorp
1 oktober, Noordwolde.
Foto Kees van de Veen

Hongkong

Hongkong beleeft een extreem rumoerig jaar. De onrust begon in maart toen de Hongkongse regering een wet wilde doorvoeren die de uitlevering van criminelen aan het Chinese vasteland mogelijk moest maken. Talloze Hongkongers vreesden dat China zijn macht in de semi-autonome regio probeerde uit te breiden en waren bang dat anti-Chinese inwoners van Hongkong zonder duidelijke aanklachten uitgeleverd zouden worden en een oneerlijk proces zouden krijgen. Na weken van protest ging het wetsvoorstel van tafel, maar de demonstraties gingen onverminderd door. De betogers eisen onder meer dat de leider van de regio, Carrie Lam, aftreedt en dat de kieswetten worden aangepast.
TOPSHOT - This overhead view shows thousands of protesters marching through the street as they take part in a new rally against a controversial extradition law proposal in Hong Kong on June 16, 2019. - Tens of thousands of people rallied in central Hong Kong on June 16 as public anger seethed following unprecedented clashes between protesters and police over an extradition law, despite a climbdown by the city's embattled leader. (Photo by STR / AFP)

Duizenden demonstranten in de straten van Hongkong op 16 juni. Foto STR/AFP

Protesten wereldwijd

Ook in andere delen van de wereld zijn de afgelopen maanden allerlei groepen mensen de straat op gegaan. De demonstranten spreken zich uit tegen corruptie, voor meer autonomie, of tegen ongelijkheid. Een selectie van de protesten.

Betogers in Libanon gingen in oktober massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering van premier Saad Hariri. De regering trad uiteindelijk af. In december werd bekend dat Hassan Diab, een ingenieur en professor aan de American University of Beirut, Hariri opvolgt als premier van het land. Foto Wael Hamzeh/EPA

Protest selfie
Snelwegblokkade in het noorden van Beiroet, Libanon, op 18 oktober.
Foto Wael Hamez/EPA
Protest tegen belastingverhogingen en overheidscorruptie nabij het stadscentrum van de Libanese hoofdstad Beiroet op 31 oktober. In afwachting van een nieuwe regeringsformatie werden wekenlang straten bezet door duizenden betogers.
Foto Wael Hamzeh/EPA
De ‘gele hesjes’ protesteren sinds eind 2018 bijna iedere zaterdag in Parijs en andere Franse steden.
Foto Philippe Lopez/AFP
Iraakse studente poseert met lid van de veiligheidsdienst tijdens een anti-regeringsprotest in Al Diwaniyah, eind oktober. Meer dan driehonderd mensen kwamen om bij de protesten in Irak.
Foto Haidar Hamdani/AFP
Santiago, Chili, op 6 november.
Foto Javier Torres/AFP
Een man legt de onrust vast in de Haïtiaanse stad Port-au-Prince. De volkswoede over corruptie laaide dit jaar meermaals op en richtte zich tegen de regering van president Jovenel Moïse, die geld uit een noodfonds zou hebben verduisterd. Ook werden in Haïti de brandstofprijzen verhoogd. Moïse, die aantrad in 2017, is nog steeds president.
Foto Jean Marc Herve Abelard/EPA

Klimaat

Het probleem van klimaatverandering zorgde voor wereldwijde demonstraties. Van klimaatspijbelaars in Den Haag tot de uitvaart van een smeltende gletsjer in Zwitserland.
2019-07-09 15:14:26 epa07706153 An aerial picture taken with a drone of a maze in a corn field showing the portrait of Greta Thunberg and the inscription 'Fridays for Future' on the Luenemann farm in Selm, Germany, 09 July 2019. Every year, the farmer Luenemann creates a maze in a corn field with a motif on current events. The 16-year-old Swedish climate activist Greta Thunberg, who has been protesting outside the Swedish parliament every Friday since August 2018, triggered the student strike movement 'Fridays For Future'.

Een luchtfoto van een doolhof in een maïsveld in de vorm van Greta Thunberg en ‘Fridays for Future’, de protestbeweging die zij initieerde, in het Duitse Selm, in juli. De boer van wie het maïsveld is maait elk jaar een ‘actueel doolhof’. Foto Friedemann Vogel/EPA

Een muurschildering van de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Ze werd door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgekozen tot Person of the Year.
Foto Ben Margot/AP
Thunberg was de eerste scholier die spijbelde voor het klimaat. Inmiddels is ze uitgegroeid tot het gezicht van de protesten tegen klimaatverandering.
Foto Fabrice Coffrini/AFP
Afgelopen september hield de Zweedse activiste een vurige toespraak tijdens de VN-klimaattop in New York.
Foto Johannes Eisele/AFP
Thunberg reist de wereld over, per zeilboot of trein, om zich uit te spreken voor strengere klimaatregels.
Foto Twitter Greta Thunberg/AP