Zeker twintig doden door tyfoon Phanfone op de Filippijnen

Door de hevige regenval die gepaard gaat met de tyfoon zijn veel Filippijnse dorpen en steden onder water komen te staan en is de elektriciteit uitgevallen.
De tyfoon Phanfone zorgde voor veel wateroverlast in de stad Ormoc.
De tyfoon Phanfone zorgde voor veel wateroverlast in de stad Ormoc. Foto Robert Dejon/EPA

De tyfoon Phanfone heeft op de Filippijnen aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat hebben de lokale autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Phanfone kwam op kerstavond aan land op de eilandengroep en heeft sindsdien voor veel overlast gezorgd.

Door de hevige regen zijn veel dorpen en steden onder water komen te staan. Ook is op sommige plekken de elektriciteit uitgevallen. Vooral de oostelijk en centraal gelegen eilanden van de Zuidoost-Aziatische archipel zijn getroffen. Phanfone raasde met maximumsnelheden van 120 kilometer uur tot uitschieters van tegen de 190 kilometer per uur over de eilandengroep.

Uit voorzorg waren duizenden mensen geëvacueerd. Zij moesten Kerstmis doorbrengen in schuilplaatsen. Ook zijn tienduizenden toeristen gestrand op vliegvelden en in havens, omdat vluchten en bootovertochten vanwege het noodweer werden geannuleerd.

Haiyan

Ook op het bij toeristen populaire eiland Boracay is de nodige schade, meldt de BBC, maar de exacte omvang daarvan is nog niet duidelijk. Phanfone vervolgt zijn route nu over de Zuid-Chinese Zee. De storm zal naar verwachting weinig tot geen schade aanrichten op het vasteland van Azië.

Eerder deze maand vielen op de Filippijnen ook al zeker zeventien doden door de tyfoon Kammuri. Er trekken jaarlijks zo’n twintig tyfoons over de eilandengroep. De dodelijkste was Haiyan in 2013. Toen kwamen ruim zesduizend mensen om het leven.