Erdogan: Turkse militairen naar Libië zodra verzoek komt

Het Turkse parlement kan volgens Erdogan volgende week over de inzet van militairen in Libië stemmen.
De Turkse president Erdogan spreekt leden van zijn eigen AK-Partij toe in Ankara.
De Turkse president Erdogan spreekt leden van zijn eigen AK-Partij toe in Ankara. Foto AP

Turkije stuurt militairen naar Libië, zodra er vanuit Tripoli een officieel verzoek komt. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Libische premier Fayez Serraj hem al om steun gevraagd, wat ook bevestigd wordt door internationale persbureaus. Het Turkse parlement kan er volgens Erdogan volgende week over stemmen.

Sinds de val van Moammar Gaddafi in 2011 heerst er chaos in Libië en strijden milities van generaal Khalifa Haftar tegen het regeringsleger onder leiding van Serraj. Haftar heeft het oosten en het zuiden van het land onder controle, terwijl Serraj de hoofdstad Tripoli en een deel van het westen controleert.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan militaire steun aan Serraj aan heeft geboden. Eerder deze maand erkenden de twee regeringsleiders elkaars vergaande economische zones in de Middellandse Zee, tot woede van buurlanden. Ook toen gaf Erdogan al aan militaire steun te willen verlenen. De eventuele inmenging van Turkse militairen zou de lappendeken van verschillende uniformen rond Tripoli nog een stukje groter maken. Sinds het machtsvacuüm dat in 2001 ontstond, na de val van dictator Gaddafi, strijden meerdere machtsblokken om controle over het olierijke land.

Lees ook: het Libische wespennest wordt steeds internationaler

Premier Serraj geeft leiding aan de door de Verenigde Naties erkende regering van Libië. Hij wordt militair gesteund door onder meer Qatar. Italië geeft politieke steun. Serrajs positie wordt bedreigd door de 76-jarige Haftar – die zich militair gesteund ziet door een coalitie Rusland, Frankrijk, Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en een leger Soedanese huurlingen.