Brexitblog

Timmermans in liefdesbrief aan VK: ‘je mag altijd terugkomen’

Het Brexitakkoord is vorige week met een ruime meerderheid aangenomen door het Britse Lagerhuis. Vooralsnog verlaat het VK op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af, actueel nieuws rondom de Brexit leest u hier.

Timmermans in liefdesbrief aan VK: familiebanden verbreek je niet

Als het aan Frans Timmermans ligt, is het Verenigd Koninkrijk na de Brexit altijd welkom in de Europese Unie. Dat schrijft de vicevoorzitter van de Europese Commissie donderdag in een liefdesbrief in de Britse krant The Guardian. De Brexit zorgt er volgens hem niet voor dat de familieband tussen het VK en de rest van Europa wordt verbroken.

„Ik ken je nu. En ik houd van je. Voor wat je bent en je me hebt gegeven”, schrijft Timmermans. Hij is naar eigen zeggen van het Verenigd Koninkrijk gaan houden sinds hij op twaalfjarige leeftijd naar een Engelse school in Rome ging. Nu, meer dan veertig jaar later, zit het VK nog altijd in zijn bloed, aldus Timmermans.

Timmermans toont zich ook kritisch. De Brexit heeft volgens hem „heel veel onnodige schade” aangebracht en hij vreest dat er meer zal volgen. „Ik weet dat je gelooft dat je uniek en anders bent. En natuurlijk ben je dat op veel manieren, maar misschien minder dan je denkt.” Volgens de PvdA'er zijn alle EU-landen uniek. „Onze verschillen zijn een bron van bewondering, verrassing, ongemak, misverstand, bespotting, karikatuur en, ja, liefde.”

„Je hebt besloten te vertrekken. Het breekt mijn hart, maar ik respecteer die beslissing. Je was er in tweestrijd over, zoals je altijd in tweestrijd was over de EU. Ik zou willen dat je aan die houding had vastgehouden, het deed je recht en hield ons allemaal scherp. Was het nodig om het probleem te forceren? Helemaal niet. Maar je deed het. En het trieste is, ik zie dat het je pijn doet. Omdat die twee gedachten er zullen blijven, zelfs nadat je bent vertrokken.”

Timmermans zegt dat hij zich „diep gekwetst” voelde toen het VK besloot te vertrekken. „Drie jaar later ben ik gewoon verdrietig dat een familielid onze banden wil verbreken. Maar tegelijkertijd vind ik troost in de gedachte dat familiebanden nooit echt kunnen worden verbroken. We gaan niet weg en je bent altijd welkom om terug te komen.”

Frans Timmermans eerder deze maand tijdens de klimaattop in Madrid. Foto Bernat Armangue/AP

Welkom in dit Brexitblog

Welkom in een nieuw Brexitblog. Hier houden we u bij over de laatste ontwikkelingen omtrent de Brexit.

Lees hier het vorige Brexitblog terug