Baudet is niet een man die je op Kerstavond in je huiskamer wil hebben

Zap Margriet van der Linden houdt deze week een reeks tv-interviews. Politicus Thierry Baudet verpest de warme kerstsfeer.

FvD-leider Thierry Baudet en Margriet van der Linden in Mensen met M.
FvD-leider Thierry Baudet en Margriet van der Linden in Mensen met M. KRO-NCRV

Mensen met M? Vreemde titel, vindt Diederik Ebbinge. In zijn nieuwe programma Promenade meent hij dat het om mensen met meningitis gaat. Hij wenst ze sterkte.

Mensen met M is een vierdelige interviewreeks van Margriet van der Linden die deze kerstweek wordt uitgezonden. In een Bloemendaalse villa ontvangt ze bekende Nederlanders die een bijzonder jaar achter de rug hebben, zoals fotograaf Erwin Olaf, advocaat Inez Weski, cineast Halina Reijn, tv-recensent Angela de Jong. Ze worden in duo’s aan elkaar gekoppeld (als in de vergelijkbare NRC-zomerserie) in de hoop op boeiende onderlinge gesprekken. Daar komt het niet van. We zien nauwelijks dialogen tussen de gasten.

Dan wil je graag horen hoe hun roerige jaar was. Hoe ging vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) om met de rellende boeren? Ze heeft zowel Landbouw als Natuur in haar portefeuille. Hoe combineert ze dat? Ook daar komt het niet van. Van der Linden vraagt alleen maar naar persoonlijke, psychologische zaken. Dat doet ze goed, met inzicht en inlevingsvermogen. Maar het blijft een gemiste kans. Soms kan een gast toch een mening ertussen krijgen. Zoals Erwin Olaf die geëmotioneerd vertelt dat hij al vijftig jaar voor ‘poot’ wordt uitgescholden. Hij valt NRC-columnist Youp van ‘t Hek aan omdat die homo’s uitscheldt. Waarom grijpt de hoofdredactie niet in, vraagt hij zich af.

Verreweg de beste aflevering is die van Eerste Kerstdag, met zanger Duncan Laurence, winnaar van het Eurovisie Songfestival, en Laura H., de vrouw die zich met haar gezin aansloot bij IS. NRC-redacteur Thomas Rueb schreef een bestseller over haar. Laura H., die niet herkenbaar in beeld wil, vertelt haar opzienbarende verhaal nog een keer, terwijl ze een tekening maakt van zichzelf met haar kinderen. Ze kan zich herkennen in Duncan Laurence omdat die een moeilijke jeugd had als gepeste puber. Laura H. werd als moeilijke puber uit huis geplaatst. Beiden voelden zich niet gezien. Hij werd gered door de muziek. Zij zocht haar heil in het kalifaat. Hemel en hel. Mooi portret van twee millennials die ieder een andere afslag namen.

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, vertelt in de aflevering op kerstavond over de scheiding van zijn ouders en over de liefde voor zijn verloofde. Maar de politicus blijkt niet zo geschikt voor dit format. Na een onschuldige vraag – „Ben jij een buitenman?” – zit hij al op de kast. Hij vindt Van der Linden een slechte interviewer. „Ik ben Lego, jij bent Duplo.” Hijzelf zou een veel betere interviewer zijn. Hij is immers „een zachtaardig, en gevoelig, en artistiek, en empathisch mens”.

Kort lontje? Mogelijk. Maar het kan ook tactiek zijn om Van der Linden het zwijgen op te leggen. De toch al kritiekloze interviewer durft hierna niets meer te vragen. Dus heeft Baudet alle ruimte om onweersproken onzin te verkondigen. Hij zegt dat hij de meest succesvolle politieke beweging uit de geschiedenis heeft opgezet. NRC schrijft bewust leugens, stelt hij. En de universiteiten en de rechterlijke macht liegen ook. Verder is het einde van de westerse beschaving nabij. Hier had Van der Linden toch op zijn minst kunnen vragen wat hij bedoelde.

Baudet is geen gewone politicus. Over niet-westerse migranten schreef hij elders: „Kwaadwillende, agressieve elementen worden ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen binnengeloodst.” (FvD-congres, 2017) „Ik heb wel gezegd dat ik wel graag wil leven in een wereld, of een land, wat hoofdzakelijk blank is, of dominant blank. […] Als je dat racistisch noemt dan ben ik dus racistisch ja.” (Radio 1, 2015) Kortom, niet een man die je op kerstavond in de huiskamer wil hebben, terwijl de engelen buiten „Vrede op aarde voor de mensen van goede wil” zingen.

Natuurlijk moet je Baudet interviewen, maar dan moet het alleen over zijn ideeën gaan. Als je over zijn verloofde gaat zitten mutsen, geef je hem gratis reclametijd. Met dit interview plaatst Van der Linden zich in het trieste rijtje presentatoren die hun journalistieke taak verzaken. Jinek met poezenman Wilders. Twan Huys met knuffelcrimineel Holleeder. De publieke omroep is zo bang om voor links te worden uitgescholden, dat ze liever buigen voor de bullebak.

Update 26 december: Aangevuld met alinea over Laura H. en Duncan Laurence.

Correctie 20 januari: In de eerste nrc.next-versie van 27 december stond ‘Promenade (mislukte satire op talkshows)’. Diezelfde vrijdag is het woord ‘mislukt’ voor de NRC Handelsblad-versie (’s middags) geschrapt, omdat ‘mislukt’ verder niet onderbouwd werd en de recensie verder ook niet over Promenade ging. Online was de recensie echter al vanaf woensdag 25 december te lezen. Daarin stond nog het woord ‘mislukt’. Dat woord is ook daar weggehaald (pas op 5 januari) om die eerste versie gelijk te trekken met de laatste versie in NRC Handelsblad.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.