Thuiskok

Perenbol

Pear.See other images in my lightbox "Fruits & Vegetables":
Pear.See other images in my lightbox "Fruits & Vegetables":

U heeft vast al van alles gepland voor vanavond, maar mocht u eens wat anders willen dan een oliebol of appelflap, dan raad ik deze feestelijke perenbol aan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peren en verwijder de klokhuizen via de onderkant met een appelboor zodat de steeltjes er bovenaan blijven zitten. Maak de holtes iets groter. Meng de suiker, kaneel en custardpoeder in een kom. Leg 6 bladerdeegplakjes overlappend (3 boven en 3 onder) neer op een schoon met bloem bestoven werkvlak. Rol aan elkaar met een deegroller en rol iets uit. Snijd in vier stukken. Rol de amandelspijs wat los met een theelepel water. Leg in het midden van elke deegplak wat amandelspijs. Vul de holtes van de peren met de kaneelsuiker (druk goed aan). Zet de peren met de onderkant op de amandelspijs en vouw het deeg om de peren omhoog. Maak de deegranden vochtig met water en druk de naden goed dicht. Klop in een kom de eidooier los. Strooi de kristalsuiker in een diep bord. Bestrijk de perenbollen dun met losgeklopt ei. Rol de perenbollen – alleen de bovenkant dus – door de suiker. Zet de perenbollen op de sluitkant in de aluminium bakjes en zet ze op de bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen tot lauwwarm.