In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van 2019

Wat zou er met de mensen op de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s van het jaar zijn gebeurd? Deze fototerugblik op 2019 laat de kijker stilstaan bij die vraag.
Een agent van de Chileense oproerpolitie wordt door collega's geholpen nadat ze is getroffen door een benzinebom. De hoofdstad Santiago was dikwijls het toneel van grootschalige protesten. Het kwam geregeld tot botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. Het protest in het Zuid-Amerikaanse land begon als reactie op een voorgenomen verhoging van de tarieven voor het openbaar vervoer, maar groeide uit tot een beweging die pleit voor vermindering van de sociale ongelijkheid in het land.
Foto Jorge Silva / Reuters
Negen Amerikanen, behorende tot een grote mormoonse gemeenschap, werden begin november om het leven gebracht in Mexico. Ze liepen in een hinderlaag en hun auto’s werden onder vuur genomen. Ondanks beloftes van president Andrés Manuel López Obrador, die nu een jaar Mexico leidt, is het geweld in het land niet verminderd.
Foto Jose Luis Gonzalez / Reuters
Maanden al wordt er massaal - veelal gingen tienduizenden de straat op - geprotesteerd in Hongkong. De protesten, waar de politie met harde hand tegen optrad, begonnen in reactie op een wet die de Chinese regering wilde aannemen, waardoor uitlevering vanuit Hongkong - dat een status aparte heeft -naar het Chinese vasteland makkelijker moet worden. Hoewel die wet van tafel is, zijn demonstranten niet gediend van de Chinese invloed in Hongkong en strijden door. Ook kaartten ze het in hun ogen excessieve politiegeweld aan.
Foto Isaac Lawrence / AFP
Volgens oppositiepartij MDC maakt de Zimbabwaanse regering het de partij moeilijk, zo niet onmogelijk om te functioneren. Politieke bijeenkomsten, zoals deze in november bij het hoofdkantoor van de partij in Harara, worden met geweld uiteengedreven. Zimbabwe kampt met een zware economische crisis, de inflatie is torenhoog en regelmatig is er geen brandstof of elektriciteit.
Foto Jekesai Njikizana/AFP
Boerenprotesten leidden de afgelopen maanden in Nederland tot groot ongemak. Op dinsdag 1 oktober trokken meer dan 2.000 trekkers vanuit alle hoeken van Nederland over de snelweg naar het Malieveld in Den Haag. Het werd de drukste ochtendspits ooit, met op het hoogtepunt 1.136 kilometer file. De boeren demonstreerden voor 'een complete herwaardering' van het boerenbestaan in Nederland. Ze vrezen het voortbestaan van de sector als plannen voor de vermindering van stikstofuitstoot doorgaan.
Foto Merlin Daleman
De ruim tachtig migranten aan boord van het Spaanse reddingsschip Open Arms mochten pas na ruim twee weken voor de kust van Italië te hebben gelegen van boord in Lampedusa. De toenmalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega Nord) weigerde toestemming voor het schip en zijn opvarenden om aan land te komen. De omstandigheden aan boord van het schip verslechterden sterk waarop de Italiaanse justitie het schip in beslag nam.
Foto Salvatore Cavalli/AP
Ingrijpende pensioenplannen van de Franse regering leidden tot grootschalige stakingen in Frankrijk. Ook rond de kerstdagen wordt er gestaakt in onder meer het openbaar vervoer. Het land telt 42 verschillende pensioenregelingen, die samen een systeem vormen dat mensen met een vaste baan, mannen en bepaalde beroepsgroepen bevoordeelt. Daarvoor moet een universeler systeem in de plaats komen.
Foto Eric Gaillard /Reuters
Verdriet bij de familieleden van een van de Vietnamese migranten die in oktober dood werd aangetroffen in een koelvrachtwagen in de Britse plaats Grays. De 39 doden bleken allen Vietnamezen te zijn, die via mensensmokkelaars probeerden Groot-Brittannië binnen te komen. De slachtoffers zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden. De bestuurder van de vrachtwagen heeft bekend schuldig te zijn aan betrokkenheid bij illegale migratie.
Foto Kham/Reuters
De Indiase stad Varanasi is een van de heiligste plekken ter wereld voor hindoes. Zij die hier sterven kunnen moksha, oftewel verlossing krijgen. Daarom trekken jaarlijks velen naar de stad om hier aan de Ganges hun laatste adem uit te blazen. Een liefdadigheidsorganisatie heeft een zogeheten ‘dodenhotel’ geopend met tien kamers en een tempel. Er is wel één voorwaarde: de gast moet wel binnen twee weken doodgaan; als de gezondheid verbetert, wordt gevraagd weer te vertrekken.
Foto Divyakant Solanki/EPA
Ondanks het zerotolerance-immigratiebeleid van de regering-Trump en de patrouillerende grenspolitie probeerden migranten ook dit jaar weer illegaal de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken. De 3.145 kilometer lange zuidgrens is voor een derde voorzien van barrières: soms metershoge hekken (in stedelijke gebieden), soms slechts palen en golfplaten. Waar er niet gebouwd is, heeft dat vaak praktische redenen. De ondergrond is te ruig, in handen van burgers, een inheems reservaat of een natuurpark En: voor twee derde deel is de grens een rivier.
Foto Mohammed Salem/Reuters
In het Portugese Macao woedden in de zomer hevige natuurbranden. Meer dan 2.000 brandweerlieden bestreden de hevige branden met inzet van vliegtuigen en helikopters. In de bergachtige regio kwamen zeker honderd mensen om door het vuur.
Foto Patricia de Melo Moreira / AFP
Verdriet op de begraafplaats van Port-au-Prince bij nabestaanden van een omgekomen demonstrant. In Haïti vinden al maanden gewelddadige protesten plaats, waarbij volgens de Verenigde Naties sinds september al 42 doden en tientallen gewonden zijn gevallen. De demonstranten eisen het aftreden van premier Jovenel Moïse, die zij verantwoordelijk houden voor brandstoftekorten en inflatie in het land.
Foto Chandan Khanna / AFP
In mei kampte Venezuela veelvuldig met stroomstoringen. Op 23 mei waren de lichten in slechts twee appartementen aan in dit flatgebouw in Maracaibo, de op een na grootste stad van het land. Veel mensen kochten aparte generatoren, zodat ze enkele huishoudelijke apparaten kunnen gebruiken tijdens zo’n ‘black-out’.
Foto Rodrigo Abd / AP
Bij protesten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince kwamen in oktober betogers om. Hun dood (en begrafenis) leidde veelal tot nieuwe ongeregeldheden. Het is al langer onrustig in Haïti en inwoners demonstreren al tijden tegen de regering. Ondanks aanhoudende protesten gingen in december weer mondjesmaat scholen open.
Foto Dieu Nalio Chery/AP
Een Syrische moeder en haar kind zijn aangekomen bij de haven Elsefina in de buurt van Athene. Ze kwamen van het eiland Samos, waar de opvangkampen te vol raakten. De situatie met de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is een doorn in het oog van de lokale bevolking en leidt regelmatig tot protest. In hun ogen doet de Griekse regering veel te weinig om de duizenden – veelal Syrische- vluchtelingen die via Turkije naar de eilanden komen, elders in Griekenland onder te brengen, zoals wel is afgesproken.
Foto Kostas Tsironis/EPA
Het in brand steken van landbouwgrond en graanvelden – in Syrië is het onderdeel van een oorlogsstrategie. Alle strijdende partijen geven elkaar hiervan de schuld: verslagen IS-strijders zouden ‘wraak’ willen nemen, de regeringstroepen zouden het andere gewapende groepen zo moeilijk willen maken terrein te veroveren. Ook dit jaar is er nog geen vrede in het door oorlog verscheurde land. In ruim acht jaar oorlog is het land volledig verwoest, zijn elf miljoen Syriërs ontheemd en zijn er ruim 500.000 doden gevallen.
Foto Delil Souleiman / AFP
Ze missen een arm, een been of beide. Deze Palestijnse kinderen kregen deze zomer zwemles tijdens een kamp in Khan Younis, Palestina. De kinderen missen een ledemaat als gevolg van een aangeboren afwijking, of hun arm of been is geamputeerd als gevolg van verwondingen die ze opliepen als gevolg van Israëlische bombardementen in de Gazastrook.
Foto Mohammed Saber / EPA
Vier verdiepingen hoog was het woongebouw dat in de zomer inzakte in Dongri, een dichtbevolkte wijk in het Indiase Mumbai. Zeker dertien mensen kwamen om, tientallen kwamen onder de brokstukken vast te zitten. Enkelen werden levend onder het puin gehaald, onder wie een kind. In het meer dan honderd jaar oude gebouw dat door de autoriteiten in 2017 al onveilig verklaard was, woonden vijftien families.
Foto Prashant Waydande / Reuters
Twee Fulani-meisjes wachten buiten het klaslokaal op het begin van hun schooldag in Kaduna, Nigeria. In het volkrijkste land van Afrika werden ooit speciale programma's opgezet zodat leerlingen uit de nomaden-bevolkingsgroepen, zoals de Fulani, gelijksoortig, toereikend onderwijs konden volgen. Klimaatverandering zorgt voor meer droogte in het islamitische noorden waardoor de Fulani-herders vaker moeten afzakken naar het vochtige christelijke zuiden. En dat leidt vaak tot geweld tussen de herders en de boeren in het zuiden. In de afgelopen vijf jaar vielen er al 7.000 doden.
Foto Luis Tato/AFP
Klimaatverandering is voor visser Jose da Cruz direct merkbaar. Volgens Cruz is zijn dagelijkse krabbenvangst inmiddels de helft van wat hij tien jaar geleden kon vangen. In die periode is het water meters landinwaarts getrokken, en zo verdwijnt langzaam de mangrove. “De natuur is in de war", volgens Cruz. "Bij de Zuidpool is het aan het smelten. Mensen moeten zich bewust worden van wat er gebeurt." In december werd in Madrid een klimaattop georganiseerd om praktische afspraken te maken over de invulling van het klimaatakkoord van Parijs. Grote besluiten werden vooruit geschoven.
Foto Nacho Doce / Reuters
Sinds september is de sfeer in Zuid-Afrika is grimmig. Zuid-Afrikanen vallen buitenlanders, veelal uit andere Afrikaanse landen, aan omdat ze vinden dat die hun banen inpikken. Winkels en bedrijven van migranten worden geplunderd. Arme Zuid-Afrikanen geven buitenlanders meer dan eens de schuld van de hoge criminaliteit, werkloosheid en armoede in het land.
Foto Guillem Sartorio / AFP
Maandelijks wordt in Baltimore Feed the City georganiseerd. Daar wordt aan daklozen voedsel verstrekt. In juli beschreef de Amerikaanse president Donald Trump de stad amper 72 kilometer ten noorden van het Witte Huis nog als "weerzinwekkend, vergeven van de ratten". Niemand zou er willen wonen, aldus Trump. In Baltimore is de bevolking overwegend zwart.
Foto Stephanie Keith / Reuters
In januari lag op een bankje in de straten van Parijs deze dakloze man te slapen. Een isolatiedeken diende als beschutting tegen de sneeuw.
Foto Christophe Archambault / AFP