Supporter Chelsea gearresteerd om racistische opmerkingen in stadion

De man wordt verdacht van het racistisch bejegenen van voetballer Son van Tottenham Hotspur. Ook Chelsea-speler Rüdiger was mikpunt tijdens de wedstrijd.

De politie in Londen heeft zondagavond een man gearresteerd op verdenking van het maken van racistische opmerkingen vanaf de tribune tijdens de voetbalwedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Chelsea. Dat laat de politie weten aan de Britse krant The Guardian.

De opmerkingen waren gericht aan de Zuid-Koreaanse-speler Heung-Min Son van Tottenham Hotspur. De politie onderzoekt de zaak en bevestigt dat de bewuste supporter zondag uit het stadion is verwijderd en overgebracht naar het politiebureau. Dat gebeurde op aanwijzing van andere supporters van Chelsea. Son, die in de wedstrijd van het veld werd gestuurd wegens natrappen richting tegenstander Antonio Rüdiger, zou de opmerkingen aan zijn adres niet hebben meegekregen.

Er waren meer incidenten tijdens de wedstrijd tussen de twee Londense ploegen. Zo lijken ook fans van Tottenham Hotspur zich schuldig te hebben gemaakt aan het maken van „apengeluiden” richting Rüdiger, een Duitser van Sierra Leoonse afkomst. Hij klaagde hier tijdens wedstrijd over bij zijn aanvoerder César Azpilicueta, die vervolgens scheidsrechter Anthony Taylor aansprak. Hierop volgde meerdere aankondigingen via de stadionspeaker dat „racistisch gedrag van toeschouwers het spel verstoort”.

Lees ook: Hoe haalbaar zijn de plannen tegen racisme in het voetbal?

Beide clubs hebben afstand genomen van het gedrag van hun supporters en zeggen „de strengst mogelijke acties” te ondernemen. Beide clubs werken samen met de politie bij het zoeken naar de verantwoordelijken. Ook de competitieleiding van de Premier League spreekt zijn afkeer uit tegen racisme en roept in een verklaring op tot „het nemen van passende maatregelen door de autoriteiten en de clubs”. Na de wedstrijd kreeg Rüdiger veel steun, onder anderen van de aanwezige tv-analyticus Gary Neville van Sky Sports en op Twitter.

Twitter avatar ToniRuediger Antonio Rüdiger It is really sad to see racism again at a football match, but I think it’s very important to talk about it in public. If not, it will be forgotten again in a couple of days (as always). (1/4)

Onderzoek OM loopt nog

In Nederland loopt momenteel een onderzoek naar racistische uitlatingen door supporters van FC Den Bosch. Op 17 november werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune racistisch bejegend. In het onderzoek is nog niemand aangehouden, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag weten aan NRC. Er wordt momenteel nog gekeken naar videobeelden, zegt hij, en de zaak wordt naar verwachting begin 2020 afgerond. Het kabinet en de KNVB reageerden met een pakket maatregelen om racisme in het Nederlandse voetbal te bestrijden.

Er werden dit seizoen ook in onder meer Italië en Frankrijk wedstrijden ontsierd door spreekkoren richting zwarte spelers. Ook bestrafte voetbalbond UEFA Bulgarije voor misdragingen van het Bulgaarse publiek tijdens een thuiswedstrijd tegen Engeland in oktober. Tijdens die wedstrijd waren er racistische spreekkoren, waaronder apengeluiden, en werd herhaaldelijk de Hitlergroet gebracht.