Pinksterhaan Schiermonnikoog mag voorlopig nog de mast in

Tijdens een jaarlijks Pinksterfeest op Schiermonnikoog wordt een haan in een mand een mast in gehesen. Dierenmishandeling, vinden dierenrechtenorganisaties.
Tijdens het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog wordt een haan een mast in gehesen, beeld uit 2014.
Tijdens het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog wordt een haan een mast in gehesen, beeld uit 2014. Foto Hollandse Hoogte

Bewoners van Schiermonnikoog kunnen komend Pinksteren gewoon weer een haan in een mand een mast in hijsen, zoals traditie is. Er is geen regelgeving waarmee de burgemeester een vergunning hiervoor kan weigeren, blijkt uit een dinsdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State. De zaak was aangespannen door dierenrechtenorganisaties, die een einde wilden maken aan het jaarlijkse gebruik op Schiermonnikoog rond het zogeheten Kallemooifeest.

De haan is het hoogtepunt van het meerdaagse Pinksterfeest om de vruchtbaarheid van het voorjaar te vieren. Het dier wordt tot achttien meter hoogte gehesen en blijft daar drie dagen hangen. Sinds 2014 is veel aandacht voor de festiviteit. Tegenstanders begonnen een petitie om een nephaan de mast in te hijsen en activisten probeerden zich meerdere keren aan de mast vast te ketenen.

‘Welzijn haan benadeeld’

De stichting Comité Dierennoodhulp eiste van burgemeester Ineke van Gent (GroenLinks) om hier geen vergunning voor te verlenen. Volgens Dierennoodhulp is sprake van dierenmishandeling, „omdat zonder redelijk doel het welzijn van de haan wordt benadeeld”. Het dier zou in de mand volgens de actiegroep niet genoeg ruimte krijgen „voor zijn fysiologische en ethologische behoeften”.

De Raad van State stelt vast dat dierenwelzijn volgens de wet echter geen gegronde reden is om een vergunning te weigeren. Voor bezwaar moet Dierennoodhulp zijn bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, concludeert de hoogste bestuursrechter. De dierenrechtenorganisatie zegt dit al te hebben geprobeerd, maar dat verzoek werd afgewezen.

Dierennoodhulp noemt het „heel vreemd” dat dierenmishandeling niet kan leiden tot het intrekken van de vergunning voor een evenement. „Dieren worden op deze manier op geen enkele manier beschermd vooraf”, schrijft de organisatie in een reactie. De actiegroep zegt nu opnieuw handhaving te vragen om in te grijpen, en als dan niets gebeurt weer naar de rechter te stappen.

In 2018 oordeelde de rechtbank Noord-Nederland al dat het de gemeente vrijstaat om de traditie wel toe te laten. Er zou geen sprake zijn van dierenmishandeling, omdat de organisatie maatregelen heeft getroffen voor het welzijn van de haan. Gedurende de drie dagen krijgt het dier volgens de organisatie voldoende beschutting, voedsel en water. Ook is met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in 2015 afgesproken om de haan met een camera te monitoren.