Onderzoek Reuters

‘Met 1.500 doden bloedigste protesten in Iran sinds 1979’

Bij de landelijke protesten in Iran die in november uitbraken, zijn in twee weken zo’n 1.500 mensen om het leven gekomen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen bij het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee zouden het de dodelijkste demonstraties zijn sinds de islamitische revolutie van 1979. Het bloedige neerslaan van de acties volgde bovendien op een bevel van de hoogste geestelijk leider, ayatollah Khamenei. „De Islamitische Republiek is in gevaar. Doe wat nodig is om er een einde aan te maken”, zou hij half november gezegd hebben tijdens een vergadering met de belangrijkste bestuurders van Iran. Onder de slachtoffers zouden ook zeventien tieners en zo’n vierhonderd vrouwen zijn. Het dodental is gebaseerd op cijfers van veiligheidsdiensten, mortuaria en lijkschouwers, en ziekenhuizen. Iran heeft al erkend dat er doden zijn gevallen, maar nog niet officieel bekendgemaakt hoeveel. Volgens mensenrechtenorganisaties waren het er zeker 140, maar het aantal zou dus veel hoger liggen. Human Rights Watch betichtte Iran ervan het hoge dodental te verdoezelen. De protesten braken uit nadat de regering had besloten de benzineprijzen scherp te verhogen en gaan nog altijd door. (NRC)