Queen Elizabeth memoreert in kersttoespraak ‘bewogen jaar’

Buckingham Palace heeft delen van de kersttoespraak van Queen Elizabeth vrijgegeven. Zij richt zich daarin vooral op verzoening.
De kersttoespraak werd van tevoren opgenomen in Windsor Castle, een buitenverblijf van de Britse koninklijke familie.
De kersttoespraak werd van tevoren opgenomen in Windsor Castle, een buitenverblijf van de Britse koninklijke familie. Foto Steve Parsons/Reuters

Een „tamelijk hobbelig jaar”. Zo beschrijft de Britse koningin Elizabeth het afgelopen jaar in haar jaarlijkse kersttoespraak. Buckingham Palace heeft delen van de speech vooraf vrijgegeven.

Het wás inderdaad een bewogen jaar, zo stellen journalisten die zich al over de boodschap hebben gebogen. Het Verenigd Koninkrijk maakte een politiek onstuimige periode door vanwege de Brexit (al wordt dat woord in de bekende fragmenten niet genoemd). En ook de koninklijke familie had het niet makkelijk, met beschuldigingen tegen prins Andrew van seksueel wangedrag.

Na beschuldigingen van seksueel misbruik en een PR-misser lijkt de rol van prins Andrew op het koninklijk toneel uitgespeeld

In haar speech richt Elizabeth zich op verzoening, zo is te lezen op het officiële Twitter-account van de koninklijke familie. „Het pad voorwaarts is niet altijd gemakkelijk en was dit jaar soms redelijk hobbelig, maar kleine stappen kunnen een wereld van verschil maken”, stelt de 93-jarige vorstin. Ze staat ook uitgebreid stil bij de 75-jarige herdenking van D-Day en de grote ceremonie die daarvoor dit jaar werd georganiseerd: het ultieme voorbeeld van verzoening, volgens haar.

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family Merry Christmas!
This year The Queen’s Speech was filmed in the Green Drawing Room at Windsor Castle. It will be broadcast on Christmas Day at 3pm GMT.
This year marked the 75th Anniversary of D-Day & in the speech Her Majesty will reflect on the commemorations.
(1/3) https://t.co/Mcw1k6LU5I

Op de Britse televisie is op Eerste Kerstdag traditiegetrouw ‘s middags de toespraak van de koningin te zien. Zij schrijft die zelf, in tegenstelling tot de Queen’s Speech, die wordt uitgesproken voordat een nieuw parlement zitting neemt. Net als in Nederland dient die troonrede om de plannen van het kabinet uiteen te zetten. Elizabeth sprak vorige week zo’n toespraak uit, waarin de plannen van de nieuw gekozen premier Boris Johnson voor de komende jaren werden gepresenteerd. Dat ging expliciet over Brexit.

Volgens de BBC werd de kerstboodschap dit jaar opgenomen in Windsor Castle. Dat gebeurde na de algemene verkiezingen en voordat Elizabeths echtgenoot, prins Philip, werd opgenomen in een Londens ziekenhuis. Hij is dinsdagochtend uit het ziekenhuis ontslagen, melden internationale persbureaus. Volgens een verklaring van Buckingham Palace lag hij er enkele dagen in verband met „een al bekende aandoening”.