Kerst op kantoor. Genieten of afzien?

kijkt door een gekleurde bril naar de feestdagen. Genieten of afzien? Vandaag: Kerst op kantoor
Kerstwerk Foto ANP/ Koen van Weel
Kerstwerk Foto ANP/ Koen van Weel

Half leeg

Niemand werkt op de dag tussen kerst en het weekend. Maar jouw vrije dagen zijn op. Met frisse tegenzin stap je het verlaten kantoor in. De koffiemachine staat uit. Dat begint al goed. Niet dat die koffie überhaupt te zuipen is, maar toch.

Je start je computer en verstuurt een mailtje met wat non-informatie aan je collega’s: bewijs dat je vandaag echt geweest bent. Daarna check je Facebook. Alle gezellige foto’s maken je nog chagrijniger. Nog een potje Candy Crush dan maar. Hoe laat is het?

Om tijd te doden besluit je wat rond te snuffelen. In de bureaulades van je collega’s vind je een Mars, een restje kerststol en een compromitterende foto van twee getrouwde collega’s. De zoetigheid eet je op en de foto hang je op het prikbord.

Om gezeik te voorkomen, werk je de gortdroge notulen van het laatste oersaaie kaderoverleg uit. Hoe laat is het nu? Even overweeg je om met je blote billen op het kopieerapparaat te gaan zitten. Kun je dat ook afstrepen van je bucketlist. Maar je bent zo’n sukkel die dat niet durft. In plaats daarvan doe je online een veel te dure impulsaankoop en check je je jaarhoroscoop. Ook 2020 wordt weer drie keer niks.

Om wraak te nemen op je collega’s die wél een leuk leven hebben, verstop je een nietmachine en verander je de afstelling van de bureaustoel van je manager. Dan tik je het managementrapport dat je vandaag nog moest afronden. Om vier uur trek je met een smak de deur achter je dicht. Je bent helemaal kapót.

Half vol

Op de dag tussen kerst en het weekend neem je een break van de familie-verplichtingen: je gaat lekker werken. In zo’n leeg kantoor kom je echt tot rust. De koffiemachine staat uit. Een prima excuus om zo’n lekkere latte te halen bij het cafeetje op de hoek.

Je start je computer en verstuurt een verlate hilarische kerstgroet aan je collega’s: anders gelooft niemand dat jij er vandaag was. Daarna check je Facebook. De gezellige foto’s maken je nog vrolijker dan je al was. Je speelt een potje Candy Crush. En nog één. Gewoon, omdat het kan.

Voor je aan de slag gaat, check je of er niet per ongeluk door iemand iets te snoepen achter is gelaten in een laatje. Stomtoevallig stuit je op een gezellige foto van twee stralende collega’s. Die hoort niet in een laatje: maar op het prikbord!

Dan werk je de compacte notulen van het laatste hyperefficiënte kaderoverleg uit. Je beseft dat je, zo in je eentje op kantoor, kunt doen wat je wilt. Met je blote billen op het kopieerapparaat – je grinnikt om de gedachte. Tussen de aanbiedingen op Zalando vind je een paar te gekke schoenen en je checkt je jaarhoroscoop. Ook 2020 wordt één groot feest.

Je arme collega’s moeten vandaag opzitten met familie. Je ruimt wat rondslingerende spulletjes op en je stelt de bureaustoel van die collega met rugpijn eindelijk eens ergonomisch af. Dan tik je in razend tempo een managemantrapport. Om vier uur ben je klaar. Tevreden trek je de deur achter je dicht. Wat een productieve dag.