In beeld

Kerst in Syrië: exodus uit Idlib

Steeds meer inwoners van de Syrische provincie Idlib proberen te ontkomen richting Turkije. De afgelopen week zouden 120.000 mensen de regio zijn ontvlucht, meldt de Turkse hulporganisatie Humanitarian Relief Foundation. Aanleiding is een Russisch-Syrisch offensief in de regio. Aan de grens met Turkije zitten nu een miljoen vluchtelingen. De Turkse president Erdogan waarschuwde zondag dat zijn land geen nieuwe stroom vluchtelingen aankan.
Syriërs rijden met al hun bezittingen richting het noorden van Idlib, nabij de grens met Turkije. De zuidelijke delen van Idlib worden bestookt met Russische en Syrische bommen.
Foto Aaref Watad/AFP
Het Syrische leger rukt op richting de stad Maaret al-Numan, die ligt aan een belangrijke doorgangsweg tussen hoofdstad Damascus in het zuiden en Aleppo in het noorden.
Foto Abdulaziz Ketaz/AFP
Reddingswerkers van de Witte Helmen halen een gewond meisje onder het puin vandaan na luchtaanvallen in het dorp Tell Mardikh.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Dronefoto van een verlaten speelplaats in Maaret al-Numan. De stad ligt in een van de laatste door opstandelingen beheerste gebieden van Syrië.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
De Syrische president Assad heeft gezegd dat hij de laatste bastions van verzet in Idlib wil breken. De bombardementen in het gebied zijn fors toegenomen, melden verschillende hulporganisaties.
Foto Aaref Watad/AFP
Sommige mensen in Idlib durven volgens hulpverleners niet te vluchten, omdat gevechtsvliegtuigen konvooien met burgers zouden beschieten. Rusland en Syrië ontkennen dat.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Abu Oussama verzamelt zijn spullen voor vertrek uit Maaret al-Numan. De VN vrezen dat de al barre humanitaire situatie in Idlib nog veel verder verslechtert.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Dronefoto van een familie die Maaret al-Numan ontvlucht. Troepen van Assad zouden de afgelopen tijd al tientallen dorpen hebben heroverd.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Een rij voor voedselpakketten in de buurt van Dana, op nog geen twintig kilometer van de Turkse grens. Veel van de hulp aan vluchtelingen is geïmproviseerd.
Foto Aaref Watad/AFP
Aan de grens met Turkije bevinden zich ongeveer een miljoen Syrische vluchtelingen. In Turkije worden 3,7 miljoen Syriërs opgevangen.
Foto Aaref Watad/AFP
President Erdogan heeft in het verleden al gedreigd „de poorten te openen” als Turkije niet meer hulp krijgt van Europa om vluchtelingen te huisvesten. Zondag waarschuwde hij voor een nieuwe migratiecrisis, vergelijkbaar met die in 2015.
Foto Aref Tammawi/AFP
De VN waarschuwen al maanden dat honderdduizenden Syriërs gevaar lopen door het offensief in Idlib.
Foto Aaref Watad/AFP
De oorlog in Syrië duurt nu al 8,5 jaar. Idlib is een van de laatste gebieden die Assad nog niet heeft heroverd met de hulp van bondgenoot Rusland.
Foto Aaref Watad/AFP