Internet

Ondernemingskamer staat opheffen XS4ALL toe

XS4ALL mag geïntegreerd worden in KPN en de merknaam mag verdwijnen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof maandag bepaald. De ondernemingsraad (or) van XS4ALL was naar de rechter gestapt omdat de besluitvorming rondom het opheffen van XS4ALL niet goed zou zijn verlopen, maar kreeg daarin ongelijk.

De or wees bij de Ondernemingskamer op de bijzondere positie binnen KPN van XS4ALL. Het kreeg de ruimte om betere apparatuur te leveren, op eigen wijze klantenservice te verlenen en zich hard te maken voor privacy, veiligheid en open internet. Ook stelde de or dat KPN niet goed heeft gekeken naar alternatieve voorstellen om XS4ALL te redden. Volgens de Ondernemingskamer heeft KPN echter volgens de regels gehandeld rondom de internetprovider.

Al sinds bekend werd dat het merk XS4ALL zou verdwijnen, klinkt er luide kritiek op het plan, zowel vanuit de or als de klantenkring. Een door de or geopperde overname zag KPN niet zitten. Een groep klanten en (oud-)medewerkers van XS4ALL besloot vervolgens om een nieuwe provider op te zetten die in de oorspronkelijke geest van XS4ALL verder zou gaan werken. Dat bedrijf, genaamd Freedom Internet, is in oprichting. (NRC)