Begrotingsoverschot na driekwart jaar hoger dan recordjaar 2018

Na het derde kwartaal van 2019 heeft de overheid een overschot van ruim 14 miljard euro. De schuld ligt voor het eerst sinds 2008 onder de 50 procent.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. Foto Bart Maat/ANP

De Nederlandse overheid heeft dit jaar na drie kwartalen een begrotingsoverschot van meer dan 14 miljard euro. Dat is bijna 3 miljard hoger dan het overschot over heel 2018, destijds een absoluut record. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdagochtend.

Het ministerie van Financiën rekent voor heel 2019 op een overschot van 10,4 miljard euro, oftewel 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De huidige tussenstand na drie kwartalen ligt hier een kleine 4 miljard euro boven. Vorig jaar kwam het totale overschot uit op 11,3 miljard euro, bijna het dubbele van waar vooraf rekening mee werd gehouden.

Lees ook: Raad van State bezorgd over stijgende lastendruk voor huishoudens

De overheidsschuld staat na driekwart jaar op bijna 395 miljard euro. Dat is bijna 11 miljard euro minder dan eind 2018. Daarmee daalt de schuld naar 49,3 procent van het bbp en komt deze voor het eerst sinds 2008 onder de grens van 50 procent uit. Vergeleken met een kwartaal geleden is de overheidsschuld met 9 miljard euro gedaald.

Een groot deel van de positieve overheidsbalans kan worden verklaard door de collectieve lastendruk, het totaal aan belastingen en premies dat de overheid binnenkrijgt. De collectieve lastendruk bleef na drie kwartalen liggen op 38,6 procent van het bbp, een niveau dat sinds medio jaren 90 niet meer gehaald is. Daar staan hogere overheidsuitgaven tegenover: na driekwart jaar liggen de uitgaven ruim 9 miljard euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt met name door hogere kosten bij sociale uitkeringen en de zorg.