’35 burgers gedood bij gewapende aanval Burkina Faso’

De Burkinese regering zegt tachtig „terroristen” te hebben gedood en de aanval na een urenlange strijd te hebben afgeslagen.
Een soldaat van een militaire samenwerkingsactie van Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad, in november nabij Dori, 100 kilometer ten oosten van Arbinda. De missie, die gesteund werd door Franse militairen, was bedoeld om het noorden van Burkina Faso terug te veroveren van jihadisten.
Een soldaat van een militaire samenwerkingsactie van Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad, in november nabij Dori, 100 kilometer ten oosten van Arbinda. De missie, die gesteund werd door Franse militairen, was bedoeld om het noorden van Burkina Faso terug te veroveren van jihadisten. Foto Michele Cattani/AFP

Gewapende strijders hebben dinsdag in het noorden van Burkina Faso 35 burgers en zeven militairen gedood. Dat zegt de president Roch Marc Christian Kaboré volgens persbureaus Reuters en AFP. De aanval zou inmiddels zijn beëindigd, en de veiligheidstroepen zeggen hierbij tachtig „terroristen” te hebben gedood. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend, maar het West-Afrikaanse land is regelmatig het doelwit geweest van jihadistische aanvallen.

De aanval begon dinsdagochtend en was van „zeldzame intensiteit”, stelt de Burkinese regering. „Een groot aantal terroristen” viel tegelijkertijd een legerpost en de bevolking van de plaats Arbinda aan. De aanval duurde „enkele uren”.

Het Burkinese leger zegt sinds november zo’n honderd jihadisten te hebben gedood bij verschillende operaties, maar deze cijfers kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd. Naar schatting van de VN zijn er zo’n zevenhonderd doden gevallen en een half miljoen mensen ontheemd geraakt door jihadistische aanslagen in Burkina Faso sinds 2015.

Vijf vragen over het oprukkende jihadisme in de westelijke Sahel: Extremisten winnen terrein in de Sahel, zoals eerder in Syrië en Irak

Het is erg onrustig in de westelijke Sahel, waar delen van Burkina Faso, Mali en Niger in liggen. Islamistische groeperingen, sommigen gelieerd aan Al-Qaida of Islamistische Staat, plegen er veel aanslagen. In de eerste twintig dagen van november kwamen er meer dan honderd mensen om bij vijf aanslagen in het gebied. Twee weken geleden kwamen er zeker zeventig militairen om door een aanval op een legerbasis in Niger.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte enkele dagen geleden nog het reisadvies voor heel Burkina Faso aan. De veiligheidssituatie verslechtert snel, zo meldt het ministerie. Voor het noorden geldt het advies „niet reizen”, voor de rest van het land „alleen noodzakelijke reizen”.