Voetbal

Liverpool verslaat Flamengo en is voor het eerst het beste clubteam van de wereld

Virgil van Dijk met de wereldbeker, naast hem CEO Peter Moore.
Virgil van Dijk met de wereldbeker, naast hem CEO Peter Moore. Foto Andrew Powell/Getty Images)

Liverpool heeft zaterdag in Doha voor het eerst de wereldbeker voor clubteams gewonnen. De ‘Reds’ van coach Jürgen Klopp, vorig seizoen al winnaar van de Champions League, versloegen in de finale de Braziliaanse club Flamengo met 1-0. De beslissing viel pas in de verlenging. Roberto Firmino scoorde in de 99ste minuut.

Liverpool is de eerste Engelse club die in een seizoen de drie grote internationale prijzen wint: de Super Cup, de Champions League en de wereldbeker.

Virgil van Dijk, die in de halve finale tegen het Mexicaanse Monterrey nog was gespaard, deed mee in de finale. Giorginio Wijnaldum bleef op de bank.

De koploper van de Premier League begon goed aan de finale in Doha. Mané, Firmino en Mohamed Salah kregen al in de openingsfase kansen. Daarna herstelde Flamengo zich. De Brazilianen kregen mogelijkheden via Gabriel Barbosa en Bruno Henrique, die echter op doelman Alisson strandden.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd kende scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim Liverpool een strafschop toe, na een vermeende overtreding van Rafinha op Mané. Na het bekijken van de videobeelden kwam de arbiter uit Qatar op zijn beslissing terug.

Alex Oxlade-Chamberlain viel uit bij Liverpool. De club vreest voor een zware blessure. (ANP)