Vijf keer de doodstraf voor moord op Jamal Khashoggi

De rechter legde vijf mensen de doodstraf op en drie anderen gevangenisstraffen. Er zou geen sprake zijn geweest van voorbedachten rade.
Schoonmakers bij het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul, kort na de moord op Khashoggi.
Schoonmakers bij het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul, kort na de moord op Khashoggi. Foto Petros Giannakouris/AP

Saoedi-Arabië heeft vijf verdachten ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dood van journalist Jamal Khashoggi. Drie anderen werden gevangenisstraffen van in totaal 24 jaar opgelegd, heeft de openbaar aanklager maandag volgens Reuters gemeld.

In het vonnis dat maandag bekend werd gemaakt werden geen namen genoemd. Daardoor is nog onduidelijk wie precies welke straf opgelegd heeft gekregen. Er stonden elf mensen terecht, drie verdachten zijn vrijgesproken. In een persconferentie stelde een woordvoerder dat er geen sprake is geweest van voorbedachten rade en dat de schuldigen ter plekke tot de gruwelijke moord hadden „besloten”.

Khashoggi werd in oktober vorig jaar omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanbul, waar hij trouwpapieren had willen ophalen. Zijn lichaam werd in stukken gezaagd, weggevoerd en nooit meer teruggevonden. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gaf de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MbS) waarschijnlijk opdracht tot de moord. De kroonprins ontkent dat.

Lees ook: Kroonprins MbS kan straffeloos door

Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties bepaalde dat de journalist slachtoffer was geworden van een buitenrechtelijke, „moedwillige executie met voorbedachten rade”. De Saoedische openbaar aanklager concludeert dus anders. Saud al-Qahtani, de directe adviseur van MbS van wie werd vermoed dat hij de moord had laten uitvoeren, is op vrije voeten gesteld. Er zou onderzoek naar zijn betrokkenheid zijn gedaan, maar hij werd niet in staat van beschuldiging gesteld.

‘Doodstraffen om zwijgen op te leggen’

Khashoggi, die in de VS woonde, was een uitgesproken criticus van de Saoedische kroonprins. De moord op de journalist zorgde wereldwijd voor ophef.

De regering van Turkije heeft maandag flinke kritiek op de vonnissen en noemt die „verre” van rechtvaardig. De uitspraak schiet „tekort bij de verwachtingen van ons land en de internationale gemeenschap om alle aspecten van deze moord te doorgronden”, zo citeert persbureau AFP uit een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Reporters sans frontières (Verslaggevers Zonder Grenzen, RSF), een internationale organisatie die zich bezighoudt met persvrijheid, is ontevreden. De directeur van de organisatie wijst erop dat veel zittingen achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden. De ngo schrijft op Twitter: „Wij zijn bang dat deze terdoodveroordelingen een poging zijn om de verdachten het zwijgen op te leggen en daarmee de waarheid te verbergen. Wij zien niet hoe de doodstraf gerechtigheid dichterbij brengt. We verwachten nog een volledige verantwoording.”