Verkiezingen

Afghaanse president Ghani stevent af op tweede termijn

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft volgens voorlopige uitslagen de presidentsverkiezingen van september gewonnen, met een minieme meerderheid van 50,6 procent van de stemmen. Deze absolute meerderheid maakt, indien de uitslag definitief wordt, een tweede ronde overbodig.

Ghani’s belangrijkste tegenkandidaat Abdullah Abdullah won 39,5 procent van de stemmen en noemt de telling „frauduleus”. De kiescommissie werkt nog aan een definitieve uitslag.

Duidelijk is al wel dat Ghani zijn overwinning aan een zeer klein deel van de Afghaanse bevolking zou danken. Van de 35 miljoen Afghanen waren er 9,7 miljoen geregistreerd als kiezer en zijn er 1,8 miljoen daadwerkelijk naar de stembus gegaan. Ghani’s marge boven de 50 procent bestaat uit nog geen 12.000 stemmen.

Veiligheid was de belangrijkste zorg voor de thuisblijvers. Niet zonder reden: op verkiezingsdag verloren 85 burgers hun leven door aanslagen en raakten er ruim 370 gewond. Ook hebben veel Afghanen hun vertrouwen in de democratie verloren door de aanhoudende oorlog en de corruptie.

Terwijl Afghanistan wacht op een nieuwe president, hebben de VS en de Taliban hun vredesbesprekingen hervat. De gekozen regering wordt hierbij slechts zijdelings betrokken. (Reuters, AP)