Trumpblog

VS sturen extra troepen naar Midden-Oosten na onlusten bij ambassade Irak

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

VS sturen extra troepen naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen per direct 750 militairen naar het Midden-Oosten als reactie op gewelddadige demonstraties dinsdag bij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft minister van Defensie Mark Esper bekendgemaakt. Ook woensdag wordt er bij de ambassade weer geprotesteerd, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar EsperDoD Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper Approximately 750 #Soldiers will deploy to the region immediately & additional forces from the IRF are prepared to deploy over the next several days. This deployment is an appropriate and precautionary action taken in response to increased threat levels against U.S. personnel...
Twitter avatar EsperDoD Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper ...and facilities, such as we witnessed in Baghdad today. The United States will protect our people and interests anywhere they are found around the world.

Bij de demonstratie van dinsdag braken betogers door een veiligheidscordon rondom de ambassade. Ze waren boos over Amerikaanse bombardementen van afgelopen zondag op stellingen van de pro-Iraanse militie Kataeb Hezbollah in Noord-Irak. Daarbij kwamen ten minste 25 militieleden om het leven.

Veel van de demonstranten dinsdag droegen militie-uniformen. Er werd met stenen gegooid, aan de muren van het ambassadecomplex werden gele vlaggen van Kataeb Hezbollah gehangen en bij de receptie van de compound werd brand gesticht, maar de betogers wisten niet door te dringen tot het ambassadegebouw zelf.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde Iran ervan achter het geweld te zitten. Iran ontkent.

Lees meer over de demonstratie: Pro-Iraanse militieleden bestormen Amerikaans ambassadecomplex

Betogers hadden onder meer gele vlaggen bij zich van de pro-Iraanse militie Kataeb Hezbollah. Foto Thaier al-Sudani/Reuters

Trump: voorlopig handelsakkoord met China op 15 januari ondertekend

Het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China wordt op 15 januari ondertekend op het Witte Huis. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag bekendgemaakt via Twitter. Een deel van de importheffingen die beide landen aan elkaar hebben opgelegd zal weer verlaagd worden als gevolg van het akkoord. Verdere details zijn nog niet vrijgegeven.

Lees ook: VS en China: deelakkoord over handel

Volgens Trump zijn er bij de ondertekening „hoge vertegenwoordigers” van de Chinese regering aanwezig. Trump zal later naar Beijing reizen om verder te onderhandelen over een breder akkoord. Het voorlopige akkoord werd eerder deze maand al gesloten, maar het was tot nu toe nog onduidelijk wanneer de ondertekening zou plaatsvinden. Met het sluiten van het akkoord zijn de spanningen tussen de twee economische grootmachten behoorlijk afgekoeld.

I will be signing our very large and comprehensive Phase One Trade Deal with China on January 15. The ceremony will take place at the White House. High level representatives of China will be present. At a later date I will be going to Beijing where talks will begin on Phase Two!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2019

Trump over schietpartij Texas: wapenwet heeft kerkgangers beschermd

De dodelijke schietpartij in een kerk in Texas was slechter afgelopen als Texanen niet het recht hadden gehad een wapen te bezitten. Dat stelt Donald Trump woensdag op Twitter. Volgens de president was de aanslag in zes seconden voorbij dankzij „dappere parochianen” en de „Texaanse wetten die het mogelijk maken om een wapen bij je te hebben”.

Zondag schoot een man twee kerkgangers dood in een kerk in het plaatsje White Settlement. Binnen enkele seconden trok een beveiliger van de kerk, Jack Wilson, zijn wapen en schoot de dader dood.

De dader was een 43-jarige, dakloze man met een strafblad, onder meer voor illegaal wapenbezit. Het is niet duidelijk of hij het wapen dat hij zondag gebruikte, via de legale weg had gekregen. Volgens zijn zus was de man zelf zeer gelovig en was de schietpartij niet politiek gemotiveerd.

De schietpartij in Texas was de tweede aanval op gelovigen binnen 24 uur in de Verenigde Staten. Zaterdagnacht stak een man vijf joden neer die chanoeka vierden in het stadje Monsey in de staat New York.

De man die de dader doodschoot tijdens een herdenking. Foto Tom Dox/The Dallas Morning News

Trump openbaart naam vermeende klokkenluider afzettingsprocedure

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagnacht een Twitter-bericht gedeeld waarin de naam wordt genoemd van de vermeende klokkenluider in zijn afzettingsprocedure.

Het zou gaan om de klokkenluider die eerder dit jaar melding had gemaakt van het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Voldymyr Zelensky. Daarin zou Trump hebben aangestuurd op een onderzoek naar zijn Democratische tegenstander Joe Biden en diens zoon Hunter, in ruil voor Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne. Dat telefoongesprek was aanleiding voor de afzettingsprocedure die loopt tegen de Amerikaanse president.

Lees verder over het telefoongesprek: ‘Witte Huis stopte gesprek met Zelensky in de doofpot’

Trump heeft al diverse keren gedreigd de identiteit van de klokkenluider bekend te maken, maar dit is de eerste keer dat hij indirect een naam deelt. Als het daadwerkelijk de naam van de klokkenluider is, overtreedt de president mogelijk de Amerikaanse wet, die deze mensen beschermt.

Op 19 december werd Trump officieel beschuldigd van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. Het is voor de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een president wordt geïmpeacht.

Foto Tom Brenner/Reuters

Opschorten hulp aan Oekraïne besproken kort na telefoontje Trump en Zelensky

Ongeveer negentig minuten na het controversiële telefoontje tussen Donald Trump en de Oekraïense president Voloymyr Zelensky in juli gaf een ambtenaar opdracht de Amerikaanse financiële hulp aan het land stop te zetten. Dat blijkt uit een dit weekend door het Pentagon vrijgegeven e-mail. Het telefoontje tussen Trump en Zelensky is de aanleiding voor afzettingsprocedure die nu loopt tegen de Amerikaanse president.

In de e-mail vraagt onderdirecteur Michael Duffey van het begrotingsbureau van het Witte Huis of de ontvangers van de mail „nog even wachten met het overmaken van de door het ministerie van Defensie beloofde nieuwe financiering” aan Oekraïne. Dat verzoek berust „op de sturing” die Duffey heeft ontvangen en moet gezien worden „in het licht van het voornemen van de regering om de hulp aan Oekraïne te herzien”, aldus Duffey. „Gezien het gevoelige karakter van dit verzoek zou ik het op prijs stellen dat jullie de informatie beperkt houden tot de mensen die het moeten weten om de aanwijzing uit te voeren.”

Lees ook: De afzettingsprocedure tegen president Trump tot nog toe

De mail lijkt een direct verband te suggereren tussen het telefoontje van Trump met Zelensky en het bevriezen van financiële hulp aan het Oost-Europese land. Trump zou in het gesprek - zo bleek eerder uit uitgelekte transcripties - Zelensky acht keer hebben verzocht een onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter. Trump wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse hulp aan Oekraïne aan dat verzoek te hebben gekoppeld en de timing van de mail lijkt deze theorie nu te onderschrijven. Trump ontkent dat de twee zaken met elkaar te maken hadden.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen in reactie op de vrijgegeven mail Michael Duffey als getuige oproepen in de afzettingsprocedure die nu loopt tegen Trump. De impeachment-procedure tegen Trump is inmiddels door het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden maar strandt naar verwachting in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug