Saoedi-Arabië

Vijf mannen krijgen doodstraf voor moord op Khashoggi, adviseur van kroonprins vrijuit

Saoedi-Arabië heeft vijf verdachten van betrokkenheid bij de dood van journalist Jamal Khashoggi ter dood veroordeeld. Drie anderen werden gevangenisstraffen van 24 jaar opgelegd, heeft de openbaar aanklager maandag gemeld, aldus persbureau Reuters. Khashoggi werd in oktober vorig jaar omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam werd in stukken gezaagd, weggevoerd en nooit meer teruggevonden. Volgens onder meer de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gaf de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MbS) waarschijnlijk opdracht tot de moord. Hij ontkent dat. Saud al-Qahtani, de directe adviseur van MbS van wie werd vermoed dat hij de moord had laten uitvoeren, is volgens de aanklager op vrije voeten gesteld. Khashoggi, die in de VS woonde, was een uitgesproken criticus van de kroonprins. (NRC)