Oorlog in Syrië

Ruim 25.000 inwoners Idlib vluchten richting Turkije

Ten minste 25.000 inwoners van de Syrische regio Idlib zijn dit weekeinde op de vlucht geslagen en proberen naar de grens met Turkije te komen.

De stroom vluchtelingen naar Turkije groeit nu Syrische en Russische strijdkrachten hun luchtoffensief in Idlib intensiveren. Zo vielen er zaterdag volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bijna vijftig doden door tientallen luchtaanvallen. Sinds begin november zouden ruim 200.000 mensen in Idlib op drift zijn geraakt.

Aan de grens met Turkije bevinden zich ongeveer een miljoen Syrische vluchtelingen. De kampen zitten vol, waardoor mensen die nu aankomen het moeten hebben van geïmproviseerde kampen, waar bijvoorbeeld voedselhulp schaars is. Turkije vangt al 3,7 miljoen Syriërs op.

De Veiligheidsraad van de verenigde Naties slaagde er afgelopen week niet in een impasse te doorbreken over de voortzetting van humanitaire hulp aan Syrië na 10 januari. Duitsland, België en Koeweit dienden, gesteund door het VN-bureau voor humanitaire zaken, een resolutie in die het huidige mandaat zou verlengen, maar daar spraken Rusland en China een veto over uit. (Reuters, AP)