Klimaat? Banen, zegt de premier

Bosbranden Australië In Australië woeden veel bosbranden, maar premier Scott Morrison is niet van plan zijn klimaatbeleid aan te passen.

Het dorp Balmoral ten zuidwesten van Sydney is door brand verwoest.
Het dorp Balmoral ten zuidwesten van Sydney is door brand verwoest. Foto Mick Tsikas

De Australische premier Scott Morrison is niet van plan om de steenkoolindustrie in zijn land beperkingen op te leggen. De druk op zijn rechts-liberale regering om dat te doen neemt toe door de bosbranden die het land nu al maanden teisteren en die volgens wetenschappers worden verergerd door klimaatverandering.

Australië is de grootste exporteur ter wereld van steenkool, verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde kolenexport. Bij de verbranding van steenkool komen veel broeikasgassen vrij, die zorgen voor de opwarming van de aarde. Wetenschappers stellen dat het gebruik van steenkool binnen enkele decennia moet stoppen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

„Ik ga de banen van duizenden Australiërs niet op het spel zetten”, zei Morrison deze maandag in een tv-interview. Australiës beloftes voor ‘Parijs’ (een reductie van broeikasgassen met 26 tot 28 procent in 2030 ten opzichte van 2005) worden ook internationaal gezien als veel te mager. De oppositie pleit voor een reductie van 45 procent.

Morrison voelt daar niets voor. „Wat we niet gaan doen is roekeloze, banen-vernietigende en economie-vermorzelende doelen stellen”, aldus de premier. „Ik hou me aan verantwoord management, op een verantwoorde manier omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en op een verantwoorde manier zekerstellen dat onze economie kan blijven groeien.”

Morrison zegt dat hij klimaatverandering niet in twijfel trekt, maar wil geen link leggen tussen een willekeurige bosbrand en het klimaat.

De premier liet zich maandag per helikopter over een gebied het noordwesten van Sydney vliegen, om een indruk te krijgen van de verwoestingen die de branden hebben aangericht. Daarmee reageerde hij ook op de woede van veel Australiërs over het feit dat hij op vakantie was gegaan naar Hawaii, terwijl in delen van het land de noodtoestand heerst.

Morrison kwam zaterdagavond vervroegd terug van zijn vakantie. „Ik betreur ten zeerste dat ik met mijn familie ben vertrokken op een moment dat veel Australiërs worden getroffen door de verschrikkelijke bosbranden”, zei de premier zondag. Maar volgens hem begrepen Australiërs best dat je „probeert een belofte aan je kinderen te houden”. Later bezocht hij een herdenkingsbijeenkomst voor twee overleden brandweermannen.

Iets koeler

Deze week verwachten meteorologen iets koelere temperaturen in de deelstaat New South Wales, waardoor de branden mogelijk iets getemperd worden. Maar ene neerslag van betekenis wordt voorlopig niet verwacht. „Het duurt op zijn minst nog vier tot zes weken voor het weer serieuze verlichting zal brengen”, aldus het hoofd van de Rural Fire Service.

Intussen is een gebied ter grootte van België in vlammen opgegaan. Nog steeds woeden zo’n tweehonderd bosbranden, waaronder enkele tientallen die de brandweer niet onder controle kan krijgen.