Filmdistributeur naar Hoge Raad in zaak over gegevens illegale downloaders

Filmdistributeur Dutch Filmworks wil dat Ziggo naam- en adresgegevens van illegale downloaders verstrekt, om hen een schadevergoeding te laten betalen. De provider weigert dat.
Acteurs Samuel L. Jackson (l) en Ryan Reynolds in The Hitman's Bodyguard.
Acteurs Samuel L. Jackson (l) en Ryan Reynolds in The Hitman's Bodyguard. Foto Jack English/Lionsgate

Filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof in een zaak over de naam- en adresgegevens van Ziggo-klanten die illegaal hebben gedownload. De internetprovider hoeft die niet aan DFW te verstrekken, bepaalde het hof vorige maand. DFW gaat in cassatie bij de Hoge Raad, heeft het bedrijf maandag aan NRC laten weten.

DFW wil 377 internetgebruikers die de film The Hitman’s Bodyguard (2017) illegaal hebben gedownload een schikkingsvoorstel sturen. Daarvoor heeft het bedrijf de klantgegevens van de downloaders nodig. Alleen Ziggo kan die leveren, door de IP-adressen die DFW heeft achterhaald te koppelen aan namen in zijn klantenbestand. De provider wil de gegevens niet afstaan.

Tot nu toe heeft DFW twee keer bot gevangen in de rechtszaal. Het belang van DFW bij vrijgave is reëel, oordeelden zowel de voorzieningenrechter als het hof in Arnhem, maar het verzoek aan Ziggo is onvoldoende onderbouwd. Bovendien weegt de privacy van de Ziggo-klanten zwaarder. DFW vindt nu dat het hof een verkeerde juridische afweging heeft gemaakt. De Hoge Raad beoordeelt zaken op dat soort technische details, inhoudelijk zullen de raadsheren geen nieuw oordeel vellen.

Paar euro

Het hof plaatste onder meer vraagtekens bij de schikkingsbedragen die DFW aan de downloaders wil voorleggen. DFW mag geleden schade verhalen, maar geen boetes opleggen. De schikkingsbedragen, die tussen de 150 en 230 euro zouden liggen, lijken echter veel hoger dan het verlies dat de distributeur lijdt op een illegaal gedownloade film. The Hitman’s Bodyguard is voor een paar euro online te bekijken. Het hof vond dat DFW de schikkingsbedragen niet genoeg heeft onderbouwd.

Lees ook: Net sluit zich rond Ziggo-klant die illegaal Hitman’s Bodyguard keek

Daarnaast heeft DFW volgens het hof niet goed duidelijk gemaakt hoe het kan verzekeren dat alleen daadwerkelijke downloaders een schikkingsvoorstel ontvangen. De houder van een IP-adres hoeft immers niet degene te zijn die de film illegaal van internet heeft gehaald.

Downloaden uit niet-officiële bron is in Nederland sinds 2014 illegaal. Het verbod wordt niet gehandhaafd. Daarom schakelde DFW het Duitse it-bedrijf Tecxipio in, dat illegale downloaders van The Hitman’s Bodyguard opspoorde. Het bleken er 20.000 te zijn. Daaruit koos DFW de 377 Ziggo-klanten met wie het een schikking wil treffen. De manier waarop DFW via Texcipio de IP-adressen achterhaalde, is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens.