Eredivisie

AZ onderuit tegen Sparta, Feyenoord en PSV gaan met een zege de winterstop in

Na een sterke eerste seizoenshelft gaat AZ toch enigszins katerig de winterstop in. De ploeg van trainer Arne Slot, een week eerder nog te sterk voor Ajax, verloor zaterdag met 3-0 van Sparta op Het Kasteel. Voor de aftrap werd een minuut stilte gehouden voor clubicoon Jules Deelder, die vorige week op 75-jarige leeftijd overleed.

Na vijf minuten kreeg doelman Marco Bizot rood en moest AZ met tien man verder. Bizot, die in 2019 in alle competities 31 keer de ‘nul’ hield en het record van Heinz Stuy uit 1971 evenaarde, ging de boeken in als de AZ-speler met de snelste rode kaart ooit in de eredivisie.

Slot haalde middenvelder Dani de Wit naar de kant voor reservekeeper Rody de Boer. De debutant in de eredivisie moest al snel zijn eerste doelpunt incasseren, van Adil Auassar. Binnen een half uur kwam Sparta op 2-0 door Bryan Smeets. Na rust besliste Halil Dervisoglu het duel uit een strafschop.

Ernest Faber, die vorige week bij PSV de ontslagen Mark van Bommel opvolgde, is blij dat de winterstop is aangebroken. „Nu kan iedereen uitrusten en straks weer met een frisse kop beginnen”, zei de interim-coach na de thuiszege op PEC Zwolle (4-1). „Ik ben blij dat we een hectische week goed hebben kunnen afsluiten.”

Feyenoord zette de opmars van de afgelopen weken door in De Galgenwaard. De ploeg van trainer Dick Advocaat versloeg FC Utrecht met 2-1 en nam de vijfde plaats daardoor over van de opponent. Onder leiding van Advocaat is Feyenoord nog altijd ongeslagen in de eredivisie, met zeventien punten uit zeven duels. Feyenoord staat drie punten achter op PSV, de nummer 3 van de ranglijst die vorige week in de Kuip met 3-1 verloor.

In een meeslepend duel had FC Utrecht het beste van het spel, maar liet veel kansen onbenut. Feyenoord had minder kansen nodig. Orkun Kökcü opende na een kwartier de score met een fraai afstandsschot. Justin Hoogma bracht Utrecht al snel langszij, maar Jens Toornstra bezorgde Feyenoord na rust de zege. (NRC)