Erdogan: 80.000 vluchtelingen uit Idlib onderweg naar Turkije

President Erdogan waarschuwde zondag voor een nieuwe migratiecrisis. Zo’n 80.000 vluchtelingen uit Idlib zouden onderweg zijn naar Turkije.
Hulpmedewerkers dragen een lichaam weg na een Russisch bombardement in het zuiden van Idlib op zondag.
Hulpmedewerkers dragen een lichaam weg na een Russisch bombardement in het zuiden van Idlib op zondag. Foto Haj Kadour/AFP

Volgens president Recep Erdogan zijn 80.000 vluchtelingen in de Syrische regio Idlib onderweg naar Turkije. Het Turkse staatshoofd waarschuwde zondag dat zijn land niet nog meer migranten kan opnemen, meldt het staatsmedium Anadolu. Syrische strijdkrachten en de Russische luchtmacht hebben de afgelopen weken bombardementen op Idlib geïntensiveerd, waardoor de vluchtelingenstroom groeit.

Erdogan heeft in het verleden al gedreigd „de poorten te openen” als Turkije niet meer hulp krijgt van Europa om vluchtelingen te huisvesten. Momenteel zijn dat er zo’n 3,7 miljoen. „Als het geweld tegen mensen in Idlib niet stopt, zal dit aantal alleen maar groeien. Turkije is niet in staat om deze last alleen te dragen”, zei de president tijdens een ceremonie zondagavond. Erdogan waarschuwde voor een nieuwe migratiecrisis vergelijkbaar met de situatie in 2015. „Ook Europese landen, vooral Griekenland, zullen dit gaan voelen.”

Ook zei Erdogan alles op alles te zetten om een einde te maken aan de bombardementen op Idlib. Een Turkse delegatie gaat volgens hem maandag naar Moskou om met de Russen te onderhandelen om een einde te maken aan het geweld. Turkije en Rusland kwamen in september 2018 overeen om in Idlib een de-escalatiezone te handhaven, waar beide landen op zouden toezien, maar met weinig succes. Sindsdien zouden in de regio alsnog 1.300 burgers zijn omgekomen bij Syrische aanvallen.

Waarnemers van de Verenigde Naties meldden vrijdag al dat in 24 uur 18.000 mensen uit de regio ontheemd waren geraakt. Zaterdag vielen er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten nog bijna vijftig doden door tientallen luchtaanvallen. Sinds begin november zouden ruim 200.000 mensen in Idlib op drift zijn geraakt.

Bekijk beelden van de tienduizenden Syriërs die de afgelopen dagen op de vlucht zijn geslagen in Idlib:

Veto

Aan de grens met Turkije bevinden zich ongeveer een miljoen Syrische vluchtelingen. De vluchtelingenkampen zitten vol, waardoor mensen die nu aankomen het moeten hebben van geïmproviseerde kampen, waar bijvoorbeeld voedselhulp schaars is.

Terwijl de situatie in Idlib snel verslechtert, slaagde de VN-Veiligheidsraad er afgelopen week niet in een impasse te doorbreken over de voortzetting van humanitaire hulp aan Syrië na 10 januari. Duitsland, België en Koeweit dienden, gesteund door het VN-bureau voor humanitaire zaken, een resolutie in die het huidige mandaat zou verlengen, maar die werd vrijdag gevetood door Rusland en China.

Turkije probeert in de tussentijd internationale steun te krijgen om een miljoen gevluchte Syriërs te huisvesten in het noorden van Syrië, in gebied dat in oktober veroverd is op de Koerdische YPG. NAVO-partners, die juist samenwerken met de Syrische Koerden, hebben de inval echter veroordeeld.

Lees ook: Burgers Idlib klem aan grens met Turkije