Justitie Soedan onderzoekt misdaden in Darfur onder Bashir

De afgezette president Omar al-Bashir wordt al gezocht door het Internationaal Strafhof voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Nu wordt ook in eigen land onderzoek naar hem gedaan.
De afgezette president Bashir eerder deze maand tijdens een zitting in Khartoum.
De afgezette president Bashir eerder deze maand tijdens een zitting in Khartoum. Foto EPA

De Soedanese justitie doet onderzoek naar misdaden die sinds 2003 gepleegd zijn in de regio Darfur onder het bewind van de afgezette president Omar al-Bashir. Dat heeft de hoogste baas van het openbaar ministerie van Soedan zondag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur, in het westen van Soedan. Nu wordt dus in zijn eigen land ook onderzoek gedaan naar het voormalig staatshoofd en zijn regime voor deze feiten. Bashir werd eerder deze maand al veroordeeld tot twee jaar celstraf voor corruptie en witwassen.

Lees ook: Het nieuwe Soedan is van en voor de Soedanezen

2,5 miljoen mensen ontheemd

Er wordt niet alleen naar Bashir, maar ook nog eens naar vijftig leden van zijn regime onderzoek gedaan voor hun rol bij het geweld in Darfur. Arabische milities eerder gesteund door de overheid strijden daar tegen Darfuri van Afrikaanse afkomst en rebellengroepen, waarbij sinds begin deze eeuw zo’n driehonderdduizend mensen om het leven zijn gekomen. Volgens de VN zijn 2,5 miljoen mensen door het conflict ontheemd. De nieuwe regering van Soedan heeft beloofd een einde te maken aan het bloedige conflict.

In april kwam er een einde aan het bewind van Bashir, die sinds 1989 aan de macht was. Na grootschalige protesten in Soedan besloten militairen hem het presidentschap te ontnemen. Momenteel heeft een coalitie van militairen en civiele leiders de macht in het Oost-Afrikaanse land. Zij moeten ervoor zorgen dat eerlijke verkiezingen worden uitgeschreven.