Testvlucht

Ruimtecapsule Boeing faalt op weg naar ISS

De nieuwe ruimtecapsule van Boeing ‘Starliner’ is vrijdag kort na een succesvolle lancering in de problemen gekomen. De onbemande testvlucht raakte vlak na de lancering uit koers en verloor daardoor te veel brandstof waardoor de capsule niet aan het internationaal ruimtestation ISS gekoppeld kan worden. De capsule zal naar verwachting zondag terugkeren op aarde. De Starliner moest de astronauten in het ISS bevoorraden. De capsule zou zaterdag aankomen en een week gekoppeld blijven aan het ISS, om vervolgens terug te keren. Het was de eerste testvlucht van de Starliner. De mislukking is pijnlijk voor Boeing dat concurreert met SpaceX van Elon Musk om NASA-contracten. Belangrijk voor Boeing is wel dat de capsule terugkeert naar de aarde, anders zou er veel kapitaal verloren gaan. (NRC)