Systematische intimidatie

Celstraf voor topman France Telecom om zelfmoorden

Het Franse telecombedrijf Orange is veroordeeld voor betrokkenheid bij een reeks zelfmoorden na een periode van ingrijpende reorganisaties. Het bedrijf moet zeker 3,5 miljoen euro schadevergoeding betalen aan slachtoffers en nabestaanden, vonniste een rechter in Parijs vrijdag. De voormalige bestuursvoorzitter Didier Lombard kreeg vier maanden gevangenisstraf opgelegd, al hoeft hij niet de cel in omdat hij geen gevaar voor de samenleving vormt. Vijf andere managers zijn veroordeeld tot korte celstraffen.

Orange – destijds nog het staatsbedrijf France Telecom – werd veroordeeld voor „collectieve morele intimidatie” na de strenge reorganisatie, die eind vorig decennium 22.000 werknemers hun baan kostte. Franse werknemers genieten een hoge mate van ontslagbescherming, dus gebruikten managers andere methoden zoals het ongewenst overplaatsen naar andere delen van het land. Die methoden waren illegaal, oordeelde de rechter. De rechtszaak richtte zich op negentien zelfmoorden en twaalf pogingen daartoe. Acht mensen raakten ernstig depressief. Het bedrijf onderkende eerder al het lijden van het personeel, maar vond dat geen sprake was van systematische intimidatiecampagnes om werknemers weg te krijgen. Het bedrijf legt zich nu bij het vonnis neer. De veroordeelde managers gaan in hoger beroep. (NRC)