Meer dan 100 branden ‘verlammen’ zuidoosten van Australië

In de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales woeden honderd afzonderlijke branden. Ook de grootste stad Sydney wordt bedreigd door het vuur.
Brandweerlieden proberen de Gospers Mountain brand te bestrijden in Nieuw-Zuid-Wales. In de deelstaat worden temperaturen van meer dan 40 graden gemeten.
Brandweerlieden proberen de Gospers Mountain brand te bestrijden in Nieuw-Zuid-Wales. In de deelstaat worden temperaturen van meer dan 40 graden gemeten. Foto Dan Himbrechts/EPA

Het leven in het zuidoosten van Australië is „verlamd”, zo stellen autoriteiten in de deelstaten, vanwege de hevige branden die daar aanhouden. Al dagen probeert de brandweer de branden, die ook de grootste stad van het land, Sydney, bedreigen, de baas te worden. Zaterdagavond (lokale tijd) keerde premier Scott Morrison vervroegd terug van een familievakantie, berichtte de zender ABC Nieuws. In de media werd hevige kritiek geuit op zijn afwezigheid.

In Nieuw-Zuid-Wales, de dichtstbevolkte deelstaat van het land, woeden honderd afzonderlijke branden. Twee daarvan dreigen de voorsteden van Sydney te bereiken. Volgens de autoriteiten zijn in de regio bijna tweeduizend brandweerlieden druk met de bestrijding van de branden. Ook leden van de vrijwillige brandweer doen mee. Eerder deze week kwamen bij een brand aan de rand van Sydney twee van die vrijwilligers om het leven; zij verongelukten met een brandweerauto.

In Nieuw-Zuid-Wales werd donderdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de branden. Deze maatregel werd ook al in november ingezet, om sneller te kunnen werken in de brandbestrijding, bijvoorbeeld door evacuaties te gelasten, meer mankracht in te zetten en de stroomvoorziening af te sluiten.

Ook in de deelstaat Zuid-Australië zijn veel bosbranden, die volgens de lokale autoriteiten waarschijnlijk veel schade hebben toegebracht aan tientallen woonhuizen en andere gebouwen. In de regio Adelaide Hills ging ook zo’n 40.000 hectare aan wijngaarden en landbouwgrond in vlammen op.

Het ‘brandseizoen’ begon vroeg dit jaar, stellen meteorologen. Ten westen van Sydney zijn temperaturen gemeten van 47 graden Celsius en hoewel het de komende dagen mogelijk wat koeler wordt, speelt ook de wind een grote rol.

Sinds september werd bijna drie miljoen hectare getroffen door brand; meer dan het oppervlak dat vorig jaar tijdens hevige branden in Californië verbrandde (1,8 miljoen hectare). Er zijn zeker achthonderd huizen vernield, negen mensen kwamen om.

Twitter avatar BOM_NSW Bureau of Meteorology, New South Wales The strong southerly winds are likely to have a significant impact on a number of #NSW fire grounds over nxt few hours, especially north & nth-west of #Sydney. Multiple #fires at #Emergency levels tonight & properties have been lost today. Keep monitoring https://t.co/o2h2Cyg7YZ https://t.co/MFiLdip9lT

Correctie (21 december 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd Scott Morrison de president van Australië genoemd. Dat klopt niet, hij is premier. Hierboven is dat aangepast.