Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Nee, u hoeft niet bang te zijn dat we ons vervelen. En als het eens een keer erg rustig is, zijn er altijd nog de bureauspelen. Zo is er het zogeheten Brievenbingo, waarbij sleetse afsluitingen van lezersbrieven („Een kwaliteitskrant onwaardig”, „Ik ben benieuwd of u deze brief durft af te drukken”) punten opleveren. En dan is er natuurlijk Sierletterscrabble, waarbij ‘sierletters’ – de vetgedrukte beginkapitalen in een artikel, zoals de D, de A en de S in het stuk hiernaast – punten opleveren volgens de Scrabbletelling. Dit stuk scoort dus maar 5 punten. Maar u kunt zich wel voorstellen hoe fijn het is om een stuk over China of sf-films te redigeren (Xi! Quanzhou! Zork!)

Deze week bedacht een collega een variant op Tinder, de populaire koppel-app (we hebben nog geen naam, maar suggesties zijn welkom). Aanleiding was een ingezonden brief van Diny van Gils uit Etten-Leur, die ons schreef: „Zo eens met Harry van Dam uit Utrecht”, wiens brief over armoede en het interview met Anouk Drayer wij op 18/12 plaatsten. Waarna zij Van Dams argumenten herhaalde en haar brief daarmee kansloos maakte voor publicatie. „Maar ze hebben wel een match!”, riep mijn collega. Dus is het wellicht een idee als deze briefschrijvers elkaar beter te laten kennen? Misschien kunnen ze over nog veel meer een hartelijk gesprek hebben.

Onder 245 brieven ritselt het deze week van dergelijke matches van meningen: Menno Snel en de Belastingdienst (velen van u vinden dat ook de ambtelijke top zou moeten sneuvelen), de boeren (met een tractor wordt er wel naar je geluisterd) en de Britse verkiezingen (nee, het was geen massale stem op Boris Johnson, dat leek alleen zo door het kiesstelsel) om er enkele te noemen.

En het hoeft natuurlijk niet alleen met lezers die het vrijwel woordelijk met elkaar eens zijn. Zo vroeg Hester Minnema uit Haarlem in een sympathieke brief (18/12) of de krant minder moeilijke woorden wilde gebruiken. Waarna zij op 20/12 nogal pinnig repliek kreeg van Marry van Zanten uit Deventer (‘lees maar een andere krant’) en lief van Marijke Koekoek uit Zutphen (‘Woorden opzoeken is juist leuk!’). Penvriendinnnen in de dop?

plv chef Opinie