Elke dag een anekdote uit het verleden of de kreet van een grofgebekte Amsterdammer

Scheurkalender 2020 Persoonlijke herinneringen van de samenstellers vormen de Mokumse mikmak: een bonte en vrolijke scheurkalender.

Het is zaterdag 17 oktober 2020 in de Amsterdamse scheurkalender die toepasselijk Mokumse mikmak heet. Dichter en prozaschrijver K. Schippers noteert: „Ik wilde dat ik niet in Amsterdam woonde, dan ging ik erheen met vakantie.”

Het is een verrukkelijk citaat waaruit lof en liefde voor Amsterdam spreekt. De Mokumse mikmak 2020 is een vervolg op de Amsterdamse spreukenkalender 2019, bestemd voor iedereen die Amsterdam een warm hart toedraagt. De nieuwe opzet telt 366 kalenderblaadjes: het nieuwe jaar kent op 29 februari een schrikkeldag, die de aanbeveling krijgt: „Alsjeblieft, een extra dag. Geniet ervan.”

Samenstellers Shirley Brandeis, Clementine Vrooland en Jan van Zijp maken van de Mokumse mikmak een bont en vrolijk geheel, met foto’s, historische wetenswaardigheden, spreuken, herinneringen van Amsterdammers (de Hongerwinter ontbreekt niet), uitdrukkingen en wat niet al. Via sociale media kwamen de anekdotes binnen. Het accent ligt op het verleden, nauwelijks op het heden. Zo geeft donderdag 26 november een interessante kaart van circa 1850 waarop een Steenen Brug staat afgebeeld over het IJ. Het onderschrift van de samenstellers luidt terecht: „Toen ook al!” De gedroomde brug was destijds geprojecteerd ten westen van het Centraal Station linea recta naar de Buiksloterweg. Maar de actuele, omstreden plannen voor de Javabrug van nu blijven helaas onvermeld.

Nostalgie is het sleutelwoord van deze kalender, alsof Mokummers in het verleden leven. We zien foto’s van de Herdenking op de Dam van 4 mei 1964, van schaatsenrijders op de Prinsengracht, van het Waterlooplein in 1900, van een bakfiets met Berlinerbollen uit de jaren dertig en het pontje over de Singelgracht naar de Leidsekade van circa 1930: het is ver terug in de tijd.

Amsterdammers zijn, getuige de talloze zegswijzen, niet wars van platitudes. ’t Is een grof volkje. Hier spreekt men over „Linkskuttendam’ om het stedelijk beleid te bekritiseren. Op zondag 15 maart meldt ‘Tante’ Na Hoedendoos, ster van het Jordaancabaret: „Ik heb tien koters uit me schuif gegooid!” Op zondag 2 augustus lezen we bij een foto van lang geleden van een meisje met een springend hondje: „Wie nou nog een keer zegt dat dit een kruisenruikertje is, krijgt een flinke haberdoedas op se treiter.”

Op 20 februari laat voormalig burgemeester Eberhard van der Laan weten: „Lieve wethouders, ik ben ook maar een burgemeester met een meninkje.” Wel Van der Laan dus, niet Femke Halsema. En daarmee is exact de toon van deze kalender gegeven.

Scheurkalender Mokumse mikmak. Prijs € 14,50. Inl: mokumsemikmak.nl