Brieven

Brieven 21/12/2019

Psychiatrie (2)

Ook maar een mens

‘Psychiaters zijn nu supersterren’ kopt NRC online (12/12). De afgelopen jaren verschenen meerdere krantenartikelen waarin juist werd bericht over wat psychiaters niet goed doen. Onze beroepsgroep wordt in de krant voor van alles ter verantwoording geroepen: wachtlijstproblemen, een gebrek aan verpleegkundig personeel, weggelopen patiënten. En dan worden psychiaters nu ineens geïdealiseerd en zelfs als supersterren betiteld. Misschien moet de conclusie zijn dat zowel het devalueren als idealiseren van de psychiater geen recht doet aan de werkelijkheid. Per slot van rekening is de psychiater ook maar een mens.


psychiater
psychiater

Psychiatrie (3)

Overlevingsdrang

Zeer sterk artikel over de Vlaamse psychiaters. Het individualisme neemt steeds grotere vormen aan en komt de maatschappij niet ten goede. Men kijkt niet meer naar elkaar om, is niet bezig met het geluk of ongeluk van de ander, maar alleen maar met het eigen succes. De opmerking van Denys over een oorlog die dit zou oplossen, vind ik een rake. Overlevingsdrang zou mensen inzicht geven in wat écht belangrijk is (al datgene wat wij nu al hebben maar voor lief nemen).

Psychiatrie (4)

Irak, Libië en Syrië

Denys denkt dat er oorlog moet komen om mensen hun individualisme en hun narcistische streven naar onhaalbare idealen te laten opgeven. Dan hebben we de Irakezen, de Libiërs en de Syriërs in elk geval iets moois gegeven: oorlog! En het prettig loslaten van dat individualisme dat daar uit moet zijn voortgekomen. Toch?

Aftreden snel

Kom vooral terug

Nu het volgens diverse media moeilijk zal zijn om een geschikte nieuwe staatssecretaris voor Belastingzaken te vinden, heb ik een suggestie. Vriend en vijand hebben afgelopen tijd Menno Snel geroemd om zijn (inhoudelijke) kwaliteiten. Bovendien mag je aannemen dat hij afgelopen tijd heel veel heeft bijgeleerd op hoe een en ander politiek werkt. En het beste argument om opnieuw te kiezen voor Snel als staatssecretaris voor Belastingzaken is dat er niemand zo ingewerkt is en wiens handen naar eigen zeggen zo jeuken om de belangrijke hervormingsdossiers aan te pakken. Ik zou het wel weten!

Erfenis oranjes (1)

Gegraai en lafheid

Na het zien van de aflevering van Zembla over de fiscale afwikkeling van de erfenis van prinses Juliana (De kunst van de koning, 19/12) vraag ik mij af wat het meest stuitend is: het gegraai van de Oranjes; het verpatsen door de Oranjes van kunstwerken die mogelijk tot het nationale erfgoed behoren en waarvan onzeker is of zij de rechtmatige eigenaren zijn; de lafheid van onze politici als het om het koningshuis gaat; of de eerdere uitspraak van Mark Rutte (over de aankoop door de staat van paleismeubilair) dat het allemaal „verschrikkelijk ingewikkeld” is, maar dat de koninklijke familie niets verkeerd deed.

Erfenis oranjes (2)

Bananen en appels

Na Zembla en Prinsessen voldeden erfbelasting met kunst (NRC, 19/12) rijst de vraag waarom het koningshuis wederom geen strobreed in de weg is gelegd. Nederland glijdt af naar een land waar steeds vaker wordt gedoogd wat niet mag. Waar oneerlijke belastingambtenaren het leven van eerlijke burgers ruïneren, waar vreedzame demonstranten worden weggesleept terwijl trekkertuig ongehinderd zijn gang kan gaan. Wie kritiek uit op het koningshuis, krijgt steevast de vraag: ‘Wat wil je dan? Een president?’ Nou, onderhand denk ik: liever een bananenrepubliek dan een mand vol rotte appels.

Correcties en aanvullingen

Rudi Ekkart

In het bericht Prinsessen voldeden erfbelasting met kunst (19/12, p. 2) werd Rudi Ekkart voorzitter genoemd van de Adviescommissie beoordeling aangeboden cultuurbezit uit nalatenschappen. Hij is commissielid. Geert Corstens is de voorzitter.