Brexit

Lagerhuis stemt in met deal over vertrek uit EU

Het Brexitakkoord is vrijdag met een ruime meerderheid aangenomen door het Britse Lagerhuis. Het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie werd met 358 stemmen aangenomen. 234 parlementariërs stemden tegen. De stemming was de belangrijkste stap naar een formele Brexit die op 31 januari 2020 geregeld moet zijn. Voordat de Brexit officieel in kannen en kruiken is, moet volgende maand het Hogerhuis zich nog uitspreken. Daarna moet de deal nog langs het Europees Parlement. Daar worden geen grote problemen meer verwacht.

Premier Boris Johnson wist het Brexitakkoord in oktober niet aangenomen te krijgen. Maar sinds de parlementsverkiezingen van vorige week heeft zijn Conservatieve Partij een overtuigende meerderheid in het Lagerhuis. De uitslag van de stemming kwam dan ook niet als een verassing.

Als het Verenigd Koninkrijk op 31 januari uit de Europese Unie vertrekt, gaat een transitieperiode in waarin de Britten wel deel uitmaken van de Europese interne markt, de douane-unie en tal van samenwerkingsverbanden, maar geen zeggenschap meer hebben in EU-organen. Deze transitieperiode loopt tot 31 december 2020 en zou eenmalig met twee jaar kunnen worden verlengd. Johnson heeft echter zo’n verlenging uitgesloten. (Reuters)