Allseas staakt werk aan pijplijn Nord Stream 2 om sancties VS

De stap van het Nederlands-Zwitserse bedrijf schept onzekerheid over wanneer de gasverbinding tussen Rusland en Duitsland kan worden voltooid.
Het schip Solitaire van Allseas bij de aanleg van de pijpleiding Nord Stream 2 in de Oostzee op 13 september 2019.
Het schip Solitaire van Allseas bij de aanleg van de pijpleiding Nord Stream 2 in de Oostzee op 13 september 2019. Foto Stine Jacobsen / Reuters

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas heeft werk aan de pijpleiding Nord Stream 2 stilgelegd, wegens een nieuwe Amerikaanse wet die sancties oplegt aan bedrijven die meewerken aan de omstreden gasverbinding van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Dat heeft het bedrijf verklaard, meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende de wet vrijdag. Door de stap ontstaat onzekerheid over wanneer het miljardenproject voltooid kan worden. Moskou verklaarde eerder dat de pijpleiding, die Russische leveranties van aardgas aan Europa moet vergroten, binnen enkele maanden klaar zou zijn.

Lees ook: Nord Stream 2 is bijna klaar, debat over Russisch gas nog niet

Allseas, een privébedrijf dat is gespecialiseerd in de aanleg van pijpleidingen onder water, speelt een cruciale rol bij de bouw van Nord Stream 2, dochter van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Met het project ter waarde van bijna 10 miljard euro kan Rusland gas aan Duitsland gaan leveren buiten Polen en Oekraïne om.

„In verband met de bekrachtiging van de National Defense Authorization Act (NDAA) heeft Allseas zijn activiteiten om pijpleiding te leggen voor Nord Stream 2 opgeschort”, aldus het bedrijf in een verklaring, kort voordat Trump de wet tekende. De jaarlijkse NDAA bevat wetgeving, gesteund door Republikeinen en Democraten, om sancties op te leggen aan bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijpleiding. Die bedrijven moeten binnen zestig dagen worden aangewezen.

Duitsland, EU kritisch op sancties

Duitsland, dat via de nieuwe pijpleiding gas zou ontvangen, heeft de Amerikaanse sancties zaterdag scherp veroordeeld. „De regering verwerpt deze extraterritoriale sancties. Ze treffen Duitse en Europese bedrijven en vormen een inmenging in onze interne aangelegenheden”, stelt de regering van bondskanselier Angela Merkel in een verklaring.

Het Nord Stream 2-project is een bron van onenigheid tussen de Verenigde Staten en Duitsland. De VS zijn bang dat dat de Russische president Vladimir Poetin door middel van leveranties van gas meer invloed krijgt in West-Europa. Ook meent Washington dat Oekraïne door het project miljarden euro’s aan inkomsten misloopt voor transport van gas via het land.

Ook de Europese Unie is niet blij met de Amerikaanse sancties: „De unie is principieel tegen het instellen van sancties tegen Europese bedrijven die legale activiteiten uitvoeren”, zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP. De Europese Commissie gaat nog onderzoeken welke effecten de nieuwe NDAA-sancties mogelijk hebben voor andere Europese bedrijven.