Wereldwijde top-100

Reconstructie vlucht MH370 best gelezen artikel van 2019

Van de verdwijning van Malaysia Airlines-vlucht 370 tot de dood van Jeffrey Epstein en van de Brexit tot het presidentschap van Donald Trump. Die onderwerpen komen allemaal voor op de lijst van meestgelezen journalistieke producties van het afgelopen jaar. De lijst werd dit jaar voor de vijfde keer opgesteld door het Amerikaanse internetbedrijf Chartbeat samen met het Britse blad The Economist.

Het Amerikaanse bedrijf maakt jaarlijks een lijst van de honderd populairste artikelen. Chartbeat en The Economist analyseerden de leestijd van 4 miljoen artikelen. De honderd meest gelezen verhalen waren samen goed voor bijna 300 miljard leesminuten, omgerekend zo’n tweehonderd miljoen dagen.

Het nieuws dat de meeste aandacht trok was de brand in de Notre-Dame in april. Berichtgeving daarover was goed voor een miljoen lezersuren. Ander populair nieuws: de Brexit, maar ook de schietpartijen in El Paso en in Christchurch, in Nieuw-Zeeland. Human interest-verhalen deden het iets beter dan in 2018, sterrennieuws wat minder.

Het is de vijfde keer dat Chartbeat deze lijst publiceert. Het bedrijf, dat het bereik meet van vijfduizend sites en apps, baseert zijn top-100 op het aantal minuten dat internetgebruikers een verhaal lezen. Een groot stuk dat goed wordt gelezen, weegt op de lijst zwaarder dan een kort, populair bericht.

De publicatie die het best werd gelezen, was een verhaal van The Atlantic over de verdwenen vlucht MH370. In het verhaal wordt minutieus uiteengezet wat er met het vliegtuig gebeurde. Ook Trump trok opnieuw veel aandacht, net als in 2017. Op de lijst komen liefst acht artikelen voor die iets met hem te maken hebben. Onlinelezers hebben geen last van ‘Trump-moeheid’, concludeert Chartbeat.