Tijgermoeder op oorlogspad

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de amoertijger.

Foto Getty Images

Drie jongen kreeg tijgerin Pt114 in de herfst van 2012.

Een buitenkansje voor de Russische biologen in haar ruige natuurgebied aan de Siberische oostkust. Hoe zou deze alleenstaande moeder met haar tijd omgaan? In het vakblad Mammal Research zet het biologenteam de kraamtijddilemma’s van ‘Pt’ uiteen: extra veel eten om genoeg melk te produceren, én het nest met de weerloze welpen bewaken tegen andere roofdieren, én het territorium bewaken. Wat te doen? De welpen gaan boven alles, dus Pt114 snijdt rücksichtslos in territoriumbewaking. Géén nieuwe geurvlaggen meer. En ze blijft in de buurt van het nest, geen lange jachttochten meer. En het ei van Columbus: Pt114 vangt alleen nog grote prooien. Grote stappen, gauw thuis.