Thuiskok

Pistachesoufflé

Brown chicken eggs top view isolated on white background five domestic
Brown chicken eggs top view isolated on white background five domestic
We gaan afsluiten met deze soufflé, die ontstaat omdat waterdamp voor luchtbellen in het beslag zorgen. Zodra hij de oven verlaat, condenseert de waterdamp echter, dus inzakken is onvermijdelijk. Serveer dit daarom snel. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Doe de zaadjes en vanillepeul met de melk in een pan en breng op matig vuur tegen de kook. Draai het vuur zacht en laat 10 minuten trekken. Verwarm de oven op 180 graden. Mix in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken met het wijnsteenzuur en 50 gram suiker. Klop de dooiers met 100 gram suiker en de maizena. Zeef de vanillemelk en giet al kloppend bij het dooiermengsel. Giet alles in de pan en breng op matig vuur aan de kook. Giet de crème over in een kom. Maal de pistachenoten zeer fijn in de keukenmachine en zeef ze. Houd het grove kruim uit de zeef apart. Meng het fijne kruim door de crème. Vet de soufflévormpjes in met boter en bestrooi de binnenkant met een beetje suiker en grof kruim van de pistachenoten. Spatel het opgeklopte eiwit in delen door de vanillecrème. Vul de soufflévormpjes tot net onder de rand met het soufflébeslag. Maak met de duim een geultje in het beslag rond de rand van de soufflés. Zet de soufflés op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 15 minuten (grote vorm) of 10 minuten (kleine vorm) in het midden van de oven.